Του Γιώργου Φιντικάκη
Δίχως να μπουν στο κάδρο των ευθυνών, τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Σταθάκης, Σκουρλέτης και Φάμελλος, επιχειρούσαν επί μια και πλέον ώρα να στρέψουν τα βλέμματα αλλού, και συγκεκριμένα στην άναρχη δόμηση και τα αυθαίρετα, για τις ευθύνες της τραγωδίας.
Ανακοίνωσαν κατεδαφίσεις, κονδύλια, πρόστιμα, μέτρα που θα σταματήσουν το διαχρονικό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, αλλά δεν επωμίστηκαν την ευθύνη για τα αίτια και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 88 άτομα.
Στο γνωστό μοτίβο της διασποράς ευθυνών προς την άναρχη δόμηση, οι τρεις υπουργοί συνέχισαν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι απόδοσης των ευθυνών στους αυθαιρετούχους, εξαγγέλλοντας ότι τα πρόστιμα που η ίδια η κυβέρνηση είχε μειώσει, πλέον θα μεταφέρονται στην Εφορία και θα είναι βαριά, ότι καθιερώνονται διαδικασίες κατεδαφίσεων fast track, ότι αυξάνονται τα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου.
Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με υποσχέσεις για 2.500 κατεδαφίσεις και αποζημιώσεις για εξοχικές κατοικίες, σαν αυτές που ακούστηκαν σήμερα, θα καταφέρουν να απομακρύνουν το ενδιαφέρον από τις καμένες περιοχές, τους νεκρούς, τα εγκληματικά λάθη, και την απόπειρα απόκρυψης των πραγματικών γεγονότων, το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας.
Το θέμα των αυθαιρέτων εξάλλου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κάποιας άλλης συνέντευξης, αφού το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, παρά διαχρονικό, και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απ' όσα εξήγγειλε μαζικά μέσα σε μια ημέρα, κατά τη τελευταία τριετία.
Μάλιστα ο υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την έκπληξή του για την κριτική που ασκείται στη κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τα αυθαίρετα να στρέψει αλλού τα βλέμματα της κοινής γνώμης.
«Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης επειδή μιλά για την παθογένεια της άναρχης δόμησης, όταν λίγα 24ωρα πριν, είδαμε τον συνδυασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων με τα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής να κάναν ακατόρθωτη – σε ένα βαθμό – τη διαχείριση της υπόθεσης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτη. Και έκανε λόγο για μια παθογένεια, που είναι αποτύπωμα πελατειακών σχέσεων και εκτίμησε ότι θα δούμε πολλές φωνές που θα προσπαθήσουν να προσπεράσουμε αυτό το ζήτημα.
Σταχυολογώντας τα κυριότερα απ' όσα είπαν οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, το κεντρικό μήνυμα ήταν να δείξουν ότι η κυβέρνηση ευαισθητοποιείται άμεσα στο ζήτημα των καταπατήσεων, με μέτρα που νομοθετούνται άμεσα στη Βουλή.
Στη λογική αυτή ψηφίζεται ένα μεταβατικό πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, που δίνει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, δηλαδή αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτίρια.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με διαδικασίες fast track, που θα ξεπερνά τις συνήθεις αγκυλώσεις και εγκρίσεις από δημοτικά συμβούλια, θα μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες. Τα παραπάνω αφορούν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία (σ.σ. νόμος Τρίτση) αλλά και τις παραπάνω περιοχές, όπως είπε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης. Δυνατότητα ενστάσεων θα υπάρχει, αλλά απευθείας στο ΣτΕ και για διάστημα 15 ημερών, δίχως δικαίωμα διοικητικής ένστασης.
Το μεταβατικό αυτό πλαίσιο θα λειτουργήσει μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης. Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Με την ίδια τροπολογία ενισχύονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για το κονδύλι που αφορά τις κατεδαφίσεις. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50%, για να προσθέσει βασικό αντικείμενο.
Αποζημιώσεις σε εξοχικές κατοικίες, οικοσκευές
Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε ότι με τη τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο, αποζημιώνονται και εξοχικές κατοικίες. «Με την υφιστάμενη νομοθεσία αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για τις κύριες κατοικίες. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, προβλέπεται πέρα από την κύρια κατοικία να δοθεί αποζημίωση και στην δευτερεύουσα κατοικία», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές, είπε πως «έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης και για τις περιπτώσεις των κτιρίων που χαρακτηρίζονται «κίτρινα». Σημείωσε ακόμη, ότι θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των επιδομάτων που θα δοθούν με οφειλές στην εφορία.
Διαγραφή από ΔΕΗ των οφειλών για τους πυρόπληκτους
Μέχρι και σε 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές πυρόπληκτων από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που εξειδικεύει τις δράσεις για τη στήριξη των καταναλωτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Ήδη, υπενθυμίζεται, έχει ανακοινωθεί διαγραφή των οφειλών των πληγέντων για καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου και μετά.
Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΔΕΗ προβλέπουν τα εξής:
- Διαγραφή οφειλών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από 1.1.2018 έως και 23.7.2018 σε οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, που στις πρόσφατες πυρκαγιές υπέστησαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές, καθώς και στις οικίες ή επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες διέμεναν ή επιχειρούσαν πρόσωπα που απώλεσαν τη ζωή τους, στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
- Ρύθμιση των οφειλών, που αντιστοιχούν σε ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε πριν από τις 31.12.2017, χωρίς προκαταβολή, σε έως 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται με την υπογραφή του διακανονισμού.
Η υποβολή των σχετικών αιτημάτων από τους πληγέντες πελάτες της ΔΕΗ θα γίνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.