«Η κυβέρνηση δίνει καθημερινά αγώνες απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Στο Προσφυγικό, στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στο μέτωπο της διαφθοράς, στη μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα,για τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης, στους τομείς της υγείας και της παιδείας», τονίζει η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Finance & Markets Voice".
Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρει ότι «σε αυτήν την πορεία έχουν γίνει σημαντικά και ελπιδοφόρα βήματα, παρά τις δυσκολίες» και επισημαίνει ότι μεγάλα προβλήματα δεκαετιών δεν μπορούν όλα να επιλυθούν σε λίγους μήνες. «Όμως, ο αγώνας άρχισε, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί», τονίζει. Αναφέρει επίσης, ότι μπροστά στα κεφαλαιώδη προβλήματα, όπως το Προσφυγικό και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας στην κοινωνία, η κυβέρνηση «δεν θέλει να «διαχειριστεί» απλώς τα διάφορα ζητήματα, αλλά να στήσει από τα θεμέλια έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος ήταν εξαρχής προβληματικός και αποδιαρθρώθηκε ακόμη περισσότερο στα χρόνια των μνημονίων, όπως και να επαναθεμελιώσει το κοινωνικό κράτος και να προβάλλει ένα διαφορετικό παράδειγμα άσκησης πολιτικής». «Σίγουρα σε αυτήν την πορεία υπάρχουν και λάθη, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις και πρέπει, συνεχώς, να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην κυβέρνηση», συμπληρώνει.
Η κ. Σβίγκου σημειώνει πως «είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν προσυπογράφει όσα της έρχονται απ'' έξω», προσθέτοντας πως «αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αγώνας και η μέριμνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αρχίζουν από το ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποκρούοντας παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών που υπερβαίνουν τη συμφωνία του Αυγούστου». Εκφράζει την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί θετικά από τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, αντανακλώντας τις δεσμεύσεις για προστασία των ασθενέστερων, για να συμπεράνει πως «όσοι και όσες ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει κι ότι θα επιστρέψουν στη νομή της εξουσίας για να «σώσουν» τη χώρα, όπως την «έσωζαν» τα τελευταία σαράντα χρόνια, θα μείνουν με την ελπίδα».
Αναφορικά με το Προσφυγικό και την απόφαση της Συνόδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επισημαίνει πως «τη στιγμή που κάποιες χώρες έκλεισαν τα σύνορα, προσπαθώντας να κρατήσουν το «πρόβλημα» έξω από την πόρτα τους, η ελληνική κυβέρνηση - που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος - έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι πρόσφυγες να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις». Επισημαίνει ακόμη ότι η απόφαση «αποτελεί τη συνισταμένη των επιμέρους στάσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. κι έτσι πρέπει να κριθεί», προσθέτοντας ότι έρχεται, μάλιστα, μετά το αρνητικό τετελεσμένο των μονομερών ενεργειών του κλεισίματος των συνόρων. «Κατά την υλοποίησή της, οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας θα πρέπει να αποσαφηνιστούν στην πράξη, ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όσα αυτό προβλέπει, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες διεθνείς οργανώσεις».
Στο ερώτημα εάν θα έχει εκτεθεί σοβαρά ο Πάνος Καμμένος αν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμείνει στη θέση του, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι ο Γιάννης Μουζάλας έχει υπάρξει ιδιαίτερα αποτελεσματικός στον τομέα του και ότι έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα. «Πιστεύω ότι ούτε η κυβερνητική συνοχή κινδυνεύει, ούτε η συνεργασία των δύο κομμάτων, όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους. Και βέβαια δεν κινδυνεύει κανείς να εκτεθεί!», τονίζει. Προσθέτει δε, ότι «τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μπορούν να επιλυθούν, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της, διότι το οφείλει στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν και την εμπιστεύονται, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον».
Σε ερώτηση, μεταξύ άλλων, «εάν η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της», η κ. Σβίγκου αναφέρει πως το καθεστώς της διαπλοκής, «έχοντας χάσει την ψυχραιμία του, δεν τηρεί καν τα προσχήματα» και πως «φαίνεται ότι μετά από διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με κορυφαίο το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών, έγινε πια κατανοητό από τους ενδιαφερόμενους, ότι η κυβέρνηση εννοεί όλα όσα έχει εξαγγείλει και, άρα, μπορούμε να κατανοήσουμε το φόβο τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ