Και ρουσφέτι για την σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέττυ Μπαζιάνα περιέχει το νομοσχέδιο για την έρευνα που κατατέθηκε χθες, αποσύρθηκε σήμερα και επανακατατέθηκε πριν από λίγες ώρες; Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει το Ποτάμι!
Ειδικότερα, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς κατήγγειλε ότι στο νέο κείμενο εξακολουθεί στο άρθρο 33 να υπάρχει φωτογραφική ρύθμιση η οποία δίνει το δικαίωμα μετάταξης στο Πανεπιστήμιο της κ. Μπαζιάνα.
Και τούτο διότι, μέσω αυτή της διάταξης, καταργείται η πενταετία που ήταν απαραίτητη για νέα μετάταξη μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί την Μπέτυ Μπαζιάνα, δεδομένου ότι η ίδια μετατάχθηκε από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τον Αύγουστο του 2013 συνεπώς δεν θα μπορούσε να μεταταγεί εκ νέου.
Και δεύτερον, σύμφωνα πάντα με το Ποτάμι, γιατί η επίμαχη διάταξη προβλέπει την εργασία για τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με το καταγγέλλων κόμμα, συμπλήρωσε η σύζυγος του πρωθυπουργού στο ΕΜΠ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Να σημειωθεί ότι πλέον μετάταξη δικαιούνται όσοι:
- Είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με το γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει τμήμα ΑΕΙ
- Έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με το αντικείμενο και
- Έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περ. α επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό / ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
Τι απαντάει το υπ. Παιδείας
«Η διάταξη ρυθμίζει με πάγιο τρόπο, άρα, εξ ορισμού μη φωτογραφικό, θέματα μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ», απάντησε το υπουργείο Παιδείας στην τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού», η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Έρευνα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του υπουργείου, «με αφορμή το σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού σχετικά με το άρθρο 33 παρ. 7 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η διάταξη αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ, θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των Ακαδημαϊκών Αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης.
Το υπουργείο τονίζει ότι δίνεται η δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων να μεταταγούν σε θέση κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ)».
«Πρόκειται για πάγια διάταξη με την οποία θεραπεύεται ένα ακόμη κενό στη νομοθεσία που επέτρεπε φωτογραφικές μετατάξεις στο παρελθόν», συμπληρώνει το υπουργείο, κάνοντας λόγο για ρύθμιση προς πρόδηλο όφελος της λειτουργίας των ΑΕΙ, δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, που δυσχεραίνουν την πρόσληψη προσωπικού. Προσθέτει επίσης ότι αποτελεί αίτημα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.
«Με αυτό τον τρόπο τα ΑΕΙ μπορούν να καλύψουν πραγματικές και ανελαστικές ανάγκες, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται είναι υποχρεωτικά από το πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη ΔΕΠ. Επιπλέον, ως υπουργείο Παιδείας είμαστε συνεπείς με τη δέσμευσή μας οι μετατάξεις εκπαιδευτικών να γίνονται σε θέσεις στις οποίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν διδακτικό έργο», σημειώνει το υπ. Παιδείας.
Εν συνεχεία, εξηγεί ότι τα τυπικά προσόντα που περιγράφει η διάταξη μοιάζουν με αυτά που αντιστοιχούσαν στο ακαδημαϊκό προφίλ του Λέκτορα (ν.3027/2002). Διευκρινίζει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει σωρευτικώς να:
1.είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει Τμήμα ΑΕΙ.
2.έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά
3.έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό - εφαρμοσμένο - διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
«Η διαδικασία της μετάταξης είναι απολύτως διαυγής και σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, διευκρινίζοντας ότι για τη διενέργεια της μετάταξης απαιτείται:
1.σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται στην υπηρεσία που ανήκει καθώς και στο οικείο ΑΕΙ
2.έγκριση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται ο εκπαιδευτικός
3.απόφαση της Κοσμητείας του οικείου ΑΕΙ, ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής.
Αλέξανδρος Διαμάντης