Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε ένα …θαύμα ποντάρει η κυβέρνηση ώστε να «περάσει» από την Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς ο στόχος της πλειοψηφίας των 2/3 (200 βουλευτές) μοιάζει να είναι αρκετά μακριά. Ακόμα, μάλιστα, και μετά το τερτίπι του «σπασίματος» στα δύο του άρθρου 2, προκειμένου να το ΚΚΕ να υπερψηφίσει, οι 200 απαιτούμενοι ψήφοι δεν φαίνεται να συγκεντρώνονται.
Πιο αναλυτικά προς το παρόν μόνοι σίγουροι για να ψηφίσουν την κρίσιμη διάταξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ , οι ΑΝ.ΕΛ, το ΚΚΕ , η Ένωση Κεντρώων, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος και ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. Συνολικά δηλαδή συγκεντρώνονται 179 ψήφοι. Ερωτηματικό παραμένει η Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει την απόφαση της, καθώς έχει επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. Στην περίπτωση, πάντως, που αποφασίσει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο (οι πληροφορίες λένε ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου καλοβλέπει το «ναι»), τότε ο νέος εκλογικός νόμος θα υπερψηφιστεί από 197 βουλευτές.
Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρα και η κυβέρνηση θα χρειάζονται τρεις ακόμη ψήφους, δίχως να υπάρχει, όμως, δεξαμενή να τους αλιεύσει. Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει διαρροές, μοναδική ελπίδα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να υπάρξει κάποιος αντάρτης είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από το Ποτάμι. Προς στιγμήν κανείς από τους βουλευτές των δύο κομμάτων δεν έχει εμφανίσει τάσεις διαφοροποίησης, όμως τα πάντα θα κριθούν στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε περίπου δέκα ημέρες και συγκεκριμένα το βράδυ της 20ης Ιουλίου.
Το Μαξίμου …επιμένει
Από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ενδόμυχα γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να συμπληρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, διαρρέουν ότι «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους». Ούτως ή άλλως, προσθέτουν, εξ' αρχής το όλο εγχείρημα έμοιαζε με …όνειρο, δεδομένης της άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει, σε έναν νόμο που κατά την Συγγρού «βρίθει μικροκομματικών σκοπιμοτήτων»!
Όπως εξάλλου τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κοιτώντας προς τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου: «ψηφίζετε την ακυβερνησία και ξέρετε ότι το κάνετε αυτό και ξέρετε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης». «Θα ήταν διαφορετική η συζήτηση αν λέγετε οι 50 έδρες του μπόνους είναι πολλές και ότι θέλουμε 30 έδρες. Εδώ όμως δεν έχουμε αυτό στο τραπέζι. Άρα πάμε στην καθαρή απλή αναλογική και άντε να φτιάξουμε κυβέρνηση», προσέθεσε ο ίδιος.