Η Πυθία έδινε πάντα απαντήσεις με διφορούμενη σημασία. Τον ρόλο της εζήλωσεν η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ερωτηθείσα για το εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις». Άλλωστε «το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά. Και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».
Προφανώς το ότι οι χωρισμοί δεν είναι κακό πράγμα, το ξέρουν πρωτίστως οι… χωρισμένοι.
Μόνο που τότε ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ μια άλλη, ένδοξη, εποχή. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαμπε ακόμη. Παρ’ όλη την kolotoumba, που την καθιέρωσε και ως διεθνή όρο, τον περιέβαλε το φωτοστέφανο του αγωνιστή που «τουλάχιστον προσπάθησε το παιδί», για να υπερασπίσει το λαϊκό βαλάντιο από τα νύχια των αρπακτικών του ΔΝΤ.
Σήμερα έχουν αλλάξει οι καιροί. Το κόμμα βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος. Ηττημένο το 2019 και στραπατσαρισμένο στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, απλώς επιζεί, ενώ οι διαμάχες των στελεχών στο εσωτερικό του, ακούγονται ως ρόγχος ενός βαρέως ασθενούς οργανισμού.
Η επέλαση του golden boy Στέφανου Κασσελάκη, με την πρωτοφανή απόφαση, αυτός ένας ξένος με το κόμμα και την ιδεολογία του, να απαιτεί να ηγηθεί του κόμματος κατακτώντας την προεδρία, έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες κρούσης στα παλαιά μέλη.
Η ένταση επιτάθηκε με την ιεροσυλία που διέπραξε ο εν λόγω, να εκμεταλλευτεί τα βάσανα όσων δεινοπάθησαν, υπό ιδιαίτερες συνθήκες, στη Μακρόνησο. Η αδιάντροπη ενέργεια του νεαρού γιάπη (που δεν είχε κανένα ιστορικό, πολιτικό και συναισθηματικό δεσμό με την Αριστερά πριν τον φυτέψει ο Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας), έβαλε φωτιά στα τόπια.
Ο συνυποψήφιος και εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας - και συνείδησης - του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε ως «Μεγάλο λάθος το βίντεο του Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης». Πλήρης ενσυναίσθησης ο Γιουκλίντ, ζήτησε «συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ».
Η στάση του εκπροσωπούσε μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο την «Ομπρέλα», αλλά θύμωσε τους υποστηρικτές του Κασσελάκη. Πρώτον και καλύτερο τον Παύλο Πολάκη.
«Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης!!» έγραψε στο αγαπημένο του Facebook, και συμπλήρωσε: «δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!!!» Και αναφερόμενος στην ενέργεια Κασσελάκη, την επιδοκίμασε λέγοντας «Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε».
Το fan club του αυτή τη φορά ήταν μάλλον μαγκωμένο. Επιδοκίμασαν κάποιοι και κάπως, αλλά ήταν η πρώτη φορά που μια ανάρτηση του Κρητικού δεν βρήκε την συνήθη δοξαστική υποδοχή. Από την άλλη πολλοί όψιμοι Συριζαίοι οπαδοί, που προσελκύστηκαν κατά εξουσιαστική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, επιδοκίμασαν στο twitter την ενέργεια Κασσελάκη.
Η - υποκειμενική - εντύπωσή μας είναι ότι όντας «χύδην» αντιδεξιοί (δικαίωμά τους φυσικά), ο Κασσελάκης τους έχει ελκύσει αφενός λόγω του αντικομφορμιστικού της προσωπικής του ζωής (σύμφωνο συμβίωσης με άτομο του ιδίου φύλλου), αφετέρου με τη διαβεβαίωσή του ότι αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Έχει τον αέρα του πετυχημένου, του σύγχρονου, του αδίστακτου. Αυτού που μπορεί «με τα ίδια μέσα» να χτυπήσει τον Μητσοτάκη!
Στη διαμάχη παρενέβησαν και άλλοι. Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας υποστήριξε ότι «ο σύντροφος Κασσελάκης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξία και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε».
Αντιθέτως ο υποστηρικτής τη Αχτσιόγλου Νίκος Μπίστης έγραψε: «Σε όλα ( πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια.
Αντίδραση υπήρξε και στην... κλαδική των πλουσίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης απάντησε στον επιχειρηματία- εφοπλιστή Κασσελάκη πως «η Ελλάδα δεν "κόπηκε στα δύο" στον "νέο Παρθενώνα" (σ.σ. ρήση που αποδίδεται ατεκμηρίωτα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο).
«Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο. Από εμένα είναι ΟΧΙ», συμπλήρωσε! (να πούμε ότι ο Κόκκαλης, όσο παράταιρη και να είναι η ιδιότητα του ως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «νόμιμο δικαίωμα» να έχει άποψη. Ο παππούς του ήταν υπουργός της «Κυβέρνησης του Βουνού»).
Στη διαμάχη παρενέβησαν και μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πλήθος των Συριζαίων οπαδών που παρεπιδημούν στα social media. Κοινό χαρακτηριστικό των τελευταίων η επιθετικότητά τους προς το παλιό στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, που «είναι παλαιολιθικό και πρέπει να αποχωρήσει» (ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα).
Όλοι οι υποψήφιοι ομνύουν ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Ωστόσο οι δυναμικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματος, ο θρυμματισμός της ψυχικής ενότητας, οι διαφορετικές στρατηγικές και στοχεύσεις, δεν προμηνύουν κοινή πορεία - ειδικά αν βγει ο Κασσελάκης.