Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια
Eurokinissi
Eurokinissi

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια

Η «φωτιά», που άναψε και πάλι στη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί μόνο μία παγκόσμια πηγή ανησυχίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά, ειδικά για τη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμη αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ και εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς, ταυτιζόμενη πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύσσωμο τον δυτικό κόσμο. Γνωρίζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες, που διαμορφώνονται, οι ελληνικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να τίθενται σε επαυξημένη εγρήγορση. Οι πτυχές της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αγγίζουν πολλαπλά επίπεδα, από τις επιπτώσεις, που μπορεί να καταγραφούν στην οικονομία έως τα μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτά και ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν το επόμενο διάστημα οι μεταναστευτικές ροές.

Η ασφάλεια των συνόρων, όπως και η εσωτερική ασφάλεια, βρίσκονται αυτή την ώρα στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ ακολουθεί, πλέον, το σφυροκόπημα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας. Η εκτίμηση ότι ο νέος πόλεμος στην περιοχή θα έχει μακρά διάρκεια, καθιστά εύλογη την ανησυχία ότι ενδεχομένως χιλιάδες Παλαιστίνιοι ή και πολίτες γειτονικών χωρών, θα αναζητήσουν τρόπο διαφυγής, διασχίζοντας τα σύνορα με στόχο να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ανησυχία εντείνεται μπροστά στο σενάριο γενικευμένης σύρραξης, με την εμπλοκή του Λιβάνου, της Συρίας και, πολύ περισσότερο, του Ιράν. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν μία εξαιρετικά απρόβλεπτη κατάσταση, που θα επιβάρυνε τις μεταναστευτικές ροές, όπως ακριβώς συνέβη μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, που δημιούργησε ένα «κύμα» εκατομμυρίων προσφύγων.

Για το λόγο αυτό και παρότι είναι ακόμη νωρίς για να δημιουργηθεί ένα μεταναστευτικό ρεύμα, η φύλαξη των συνόρων μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτήν την «υπόθεση εργασίας», πάντως, η Αθήνα δεν «κοιτάζει» προς την Τουρκία, αλλά περισσότερο προς την Αίγυπτο, που θα αποτελούσε τον πιθανότερο διάδρομο για τους αμάχους από τη Γάζα, καθώς εκεί οδηγεί το πέρασμα της Ράφα.

Το θετικό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα απευθείας συνεννόησης, καθώς είναι ενεργοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αίγυπτο, γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους συμφωνία την κρίσιμη στιγμή. Σημειώνεται, πάντως, ότι έως σήμερα η εικόνα στα σύνορα, σε ό,τι αφορά στο  μεταναστευτικό, δεν έχει αλλάξει, δεν καταγράφεται πίεση ή αύξηση μεταναστευτικών ροών, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ακόμη καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και κυρίως, προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο.

Η ενίσχυση αυτή δεν αφορά μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στην εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια της χώρας, καθώς δε μπορεί να αποκλειστεί η απόπειρα διέλευσης από την χώρα μας ακόμη και τρομοκρατών, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ο αντίκτυπος, που μπορεί να έχει στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωρης συνεδρίασης υπό τον Πρωθυπουργό, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας. Όπως επισήμως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

Ειδική αναφορά και ενημέρωση έγινε κατά την συνεδρίαση στον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ, μια επιχείρηση σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα 24ωρα, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους. 

Στην κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται έως τώρα καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσει τις τουριστικές αφίξεις Ισραηλινών στη χώρα μας.