Σε φόντο πολιτικής αντιπαράθεσης Κυβέρνησης-ΝΔ οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό

Σε φόντο πολιτικής αντιπαράθεσης Κυβέρνησης-ΝΔ οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Η Δευτέρα δεν ήταν μόνο η ημέρα της κρίσιμης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Εξελίχθηκε και σε ημέρα έντονης δοκιμασίας και αυτού ακόμη του ελάχιστου εθνικής συνεννόησης στο οποίο είχαν συμφωνήσει την περασμένη Παρασκευή οι πολιτικές δυνάμεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μπορεί η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να διακηρύττουν σε όλους τους τόνους την προσήλωσή τους στην αναζήτηση συναινέσεων τουλάχιστον στο μείζον αυτό ζήτημα, αλλά η φιλοδοξία να παραμείνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό έξω από την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση, προοπτική μάλλον πολύ ωραία για να αποδειχθεί αληθινή.

Στην πράξη είχαμε τις τελευταίες ημέρες μία διαρκή πολιτική αντιπαράθεση που επί της ουσίας ξεκίνησε αμέσως μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και εξελίχθηκε τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της Συνόδου, με πληθώρα αλληλοκατηγοριών. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να ενοχλείται ιδιαίτερα από τον χαρακτηρισμό «τρόικα εσωτερικού» και η ενόχλησή της να αγγίζει τα όρια της οργής ακούγοντας την Κυριακή το μεσημέρι τον κ. Τσίπρα να καταλογίζει «ακροδεξιά ρητορική» στη ΝΔ και να βάζει την μεταναστευτική πολιτική στο πλαίσιο ενός διλήμματος «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά».

Αυτή η ομιλία ήταν που ώθησε τον Πρόεδρο της ΝΔ στην απόφαση να πραγματοποιήσει δημόσια παρέμβαση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για να απαντήσει, μέσω της συνέντευξή του στον  “Real fm” στο "δίλημμα αυτό, το οποίο χαρακτήρισε "απαράδεκτο" και να τονίσει ότι "μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς υπάρχει επιτέλους και η κοινή λογική". Δεν έμεινε ωστόσο σε αυτό, αλλά επέλεξε να σχολιάσει και το προσχέδιο Συμπερασμάτων για το οποίο γινόταν λόγος σε επίπεδο πληροφοριών το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας ότι δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνά κάτω από το χαμηλό, ούτως ή άλλως, πήχη που είχε μπει στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής.

Μπορεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το συγκεκριμένο προσχέδιο θα ήταν και το τελικό κείμενο, από μόνο του ωστόσο το γεγονός ότι σχολίασε ένα προσχέδιο πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, νέο κύκλο έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση που εξελίχθηκε μέχρι αργά το βράδυ, με ανταλλαγή δηλώσεων, αλλά και σχολίων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου και του εκπροσώπου της ΝΔ.

Η κ. Γεροβασίλη καταλόγισε στον Πρόεδρο της ΝΔ «απίστευτη μικρότητα και εθνική ανευθυνότητα», υποστηρίζοντας  ότι «την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί διαρροές, οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια». Και ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε ότι «ακόμα κι ένας πρωτοετής Διεθνών Σχέσεων έχει μάθει ότι οι απαιτητικοί στόχοι που θέτει η αντιπολίτευση είναι διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μίας κυβέρνησης για να διεκδικήσει- αν βέβαια μπορεί- περισσότερα για το εθνικό συμφέρον». Και αντέτεινε ότι "απίστευτη «μικρότητα» και «εθνική ανευθυνότητα» είναι να ακυρώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μια εθνική στρατηγική, μιλώντας για «τρόικα εσωτερικού» και για δήθεν «ακροδεξιές ατζέντες», λίγες ώρες μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».

«Αρνητικό που δεν υπήρξε συμφωνία»

Σε ό,τι αφορά στη έκβαση της Συνόδου, στη ΝΔ χαρακτηρίζουν αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας διότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από την προσφυγική κρίση», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Εκφράζουν ταυτόχρονα έκπληξη για το εύρος των τουρκικών απαιτήσεων προκειμένου να συνεργαστεί η Άγκυρα για το ζήτημα, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι που η Κύπρος είχε ενεργό στήριξη για τα 5 κεφάλαια.

Γύρω από το ζήτημα αυτό εξελίχθηκε ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας μία ακόμη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η τελευταία εξέφραζε καθ'' όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στην βελγική πρωτεύουσα σε σχέση με τις τουρκικές απαιτήσεις για τα ενταξιακά κεφάλαια. Ο κ. Κουμουτσάκος απηύθυνε μάλιστα νωρίς το βράδυ και ερώτημα προς κυβερνητικούς παράγοντες εάν «θα στηρίξετε ενεργά την Κύπρο στις Βρυξέλλες ή θα υποκύψετε στην τουρκική απαίτηση για «άνοιγμα» 5 ενταξιακών Κεφαλαίων;», αλλά στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας:  ότι «Πιάνει τόπο η πίεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας στηρίζει την Κύπρο αρνούμενος το «άνοιγμα» των 5 Κεφαλαίων». Απάντησε ωστόσο και σε αναφορά του Πρωθυπουργού ότι "χωρίς πρόοδο, δεν ανοίγουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας», σχολιάζοντας «ας μην μας «πουλάνε» τα αυτονόητα για ηρωισμό». 

Ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε κάνει λόγο «για πρωτοφανές ατόπημα», υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται τη λύση του προσφυγικού, που όλα δείχνουν να υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής λύσης, προσπαθεί ο εκνευρισμένος εξ αυτού εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, να φέρει σε αντιπαράθεση Ελλάδα και Κύπρο». Μίλησε μάλιστα για «το έσχατο της μικροπολιτικής», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κουμουτσάκου που σχολίασε ότι «εκείνοι που μιλούσαν για «δωσίλογους», «τσολάκογλου» και «μερκελιστές» ας μην μιλούν για μικροπολιτική».

Όταν στη διάρκεια ενός τριημέρου, μετά την επίτευξη ελάχιστης πολιτικής συνεννόησης και εν όψει μίας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, που θα ανέμενε κανείς να χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο από χαμηλούς τόνους και από διάθεση αυτοσυγκράτησης των πολιτικών δυνάμεων, διαδραματίζονται όλα αυτά, μπορούμε, άραγε, να ελπίζουμε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό δεν θα μετατραπεί τελικά και αυτό σε πεδίο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων;