Του Γιάννη Σιδέρη
Ερήμην του μεγάλου πλήθους και ενώπιον διατεταγμένων χειροκροτητών, βρέθηκε στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας, η παρουσία του οποίου δεν ήταν άσχετη με την προσπάθεια στήριξης των Κρητών βουλευτών του. Κάποτε οι Κρητικοί τους έψηναν αρνιά, τώρα θέλουν… να ψήσουν τους ίδιους, καθώς η απογοήτευση απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης είναι έκδηλη (συμβαίνουν αυτά με τους μεγάλους ενθουσιασμούς).
Η έξοδος από το μνημόνιο, αντί να λειτουργήσει απελευθερωτικά στο κυβερνητικό έργο, γίνεται βραχνάς. Η Ιθάκη για την κυβέρνηση παραμένει μακριά, παρότι ο ίδιος βιάστηκε να πάει, σε έναν αστείο μιμητισμό του ΓΑΠ. Στο δρόμο τον περιμένουν… Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, που δεν τους είχε φανταστεί. Το δεκαετές ομόλογο ανέβηκε χθες στο 4,6%, το Χρηματιστήριο έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 700 μονάδων (696), ο ΟΟΣΑ ανέδειξε το ελληνικό έπος της χώρας ως πρωταθλήτριας στη φορολογία με την πλέον θνησιγενή ανάπτυξη, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων εκτινάχθηκαν στα 5,57 δις από την αρχή του έτους ως τον Ιούλιο. Στάχτη και μπούλμπερη, κοινώς…
Στο ζέον θέμα του Σκοπιανού, από το οποίο αναμένεται να κριθεί η επιβίωση της κυβέρνησης, μετά τα Wikileaks που αποκάλυψαν την ψευδή διαπραγμάτευση, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς με τον τρόπο του αποκάλυψε την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς. Συνέστησε καλοσυνάτα στους Σκοπιανούς να ψηφίσουν την συμφωνία, γιατί μπορεί να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση (και να χάσουν τη βολική ευκαιρία).
Φυσικά η συμφωνία πέραν του εθνικού είναι και σοβαρό ενδοκυβερνητικό θέμα, καθώς αυτή βρίσκεται στον αέρα, δεδομένου ότι παραμένει άγνωστη η τελική στάση του συγκυβερνήτη Πάνου. Υποτίθεται ότι δεν θα την ψηφίσει και θα ρίξει την κυβέρνηση, αλλά τις προάλλες με αμφισημία δήλωσε πως θα αποφασίσει ο λαός, χωρίς να προσδιορίσει εάν εννοεί δημοψήφισμα ή εκλογές. Ωστόσο περί ενδεχόμενης προσφυγής σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, για να βρει τα απενοχοποιητικά προσχήματα ο Πάνος, κάνουν λόγο με ακριτομύθιες και κυβερνητικά στελέχη.
Εάν το κόμμα του Πάνου δεν ψηφίσει, δεν υπάρχει τέτοια ευρεία πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία. Ακόμη και αριθμητικά να συμπληρώνονταν οι 151, το θέμα είναι τέτοιου ειδικού εθνικού βάρους που δεν θα μπορούσε να το υποστηρίξει μία διασπασμένη κυβέρνηση με συμπλήρωμα από κεντροαριστερές τσόντες. Η αυτοδυναμία θα έχει χαθεί εκ των πραγμάτων.
Σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια που βρίσκεται η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί πια να παραγάγει έργο. Θα κατατρίβεται σε μία τρέχουσα διαχείριση του κράτους, η οποία ως μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει την συνεχή δημοσκοπική αφαίμαξή της. Τα υψιπετή που είχε προγραμματίσει για το Φθινόπωρο, π.χ. αναθεώρηση Συντάγματος, προκειμένου να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο πολίτικό σύστημα, δεν έχει τις ακμαίες κοινοβουλευτικές δυνάμεις να το πραγματοποιήσει. Ο συγκυβερνήτης δεν θα δεχθεί τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, και οι κεντροαριστεροί που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, δεν θα προβούν σε κοινωνικές ρήξεις για χάρη ενός που τους έλεγε προδότες.
Παράλληλα και στο ενδοκομματικό τοπίο τα πράγματα είναι δυσχερή για τον Πρωθυπουργό. Στην προϋπάρχουσα δυσαρέσκεια για την - δεξιά - κυβερνητική πολιτική, συσσωρεύτηκε μεγαλύτερη λόγω των επιλογών που έκανε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Η ανάδειξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και - κυρίως - της Κατερίνας Παπακώστα σε υπουργικές θέσεις, απελευθέρωσε την συγκρατημένη οργή των συντρόφων. Ηδη στελέχη της αριστερής πτέρυγας κινούνται να ζητήσουν τη διενέργεια προγραμματικού συνεδρίου, στο οποίο απαιτούν να καθοριστούν οι απαράβατοι πολιτικοί όροι υπό τους οποίος το κόμμα θα συνάπτει πολιτικές συμμαχίες.
Πέραν της εισόδου «εξωγενών» υπουργών, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μετατοπίσει το κόμμα προς τα δεξιά, και η υπουργοποίηση προσώπων προσκείμενων στον ίδιο (προσπάθεια που υποκρύπτει την προσωπική του στόχευση να τους καταστήσει … Τσιπροφύλακες για την επόμενη ημέρα, όταν θα έρθει η ώρα της έμπρακτης αμφισβήτησης), έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη. Για παράδειγμα η οργάνωση Θεσσαλονίκης φέρεται σφόδρα ενοχλημένη που δεν ρωτήθηκε για την υπουργοποίηση τη κας Νοτοπούλου.
Ολα αυτά προς το παρόν είναι αναταραχή που συγκρατείται στο εσωτερικό τοπίο του κόμματος, καθώς ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» της Αριστεράς θέλει τις αντιρρήσεις να εκφράζονται εντός κόμματος και «προς τα έξω» να υπάρχει ομοφωνία.
Σε αυτό το διττώς δύσβατο τοπίο (διακυβέρνηση και εσωκομματικό), ο πρωθυπουργός θα κληθεί σύντομα να πάρει αποφάσεις. Γιατί όπως μας έλεγε και κάποιος σύντροφος «το πράγμα πλέον δεν βγαίνει».