Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη, δόθηκε πριν από λίγες ώρες. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, εντός της ολομέλειας αναμένεται να αναπτυχθεί με κάθε λεπτομέρεια, η ρητορική σύγκρουσης, που κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν δημιουργήσει και η οποία θα συνοδεύει τις πολιτικές δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών. Ίσως και μετά.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει ρυθμό «σκληρού ροκ». Βασική αρχή της στρατηγικής της ότι δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο και βασικό στοιχείο των επιχειρημάτων της ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ερευνάται από τη δικαιοσύνη, η οποία διαθέτει αυτούσια όλα τα στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών.
Σε δεύτερο χρόνο, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, με μία υποσημείωση, ότι η σημαντική αυτή συζήτηση δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία. Κάτω από αυτό τον χαρακτηρισμό, η κυβέρνηση εντάσσει, όχι μόνο το αφήγημα της αντιπολίτευσης, αλλά και το δημοσίευμα της εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής», με τον παραπλανητικό τίτλο, όπως επισημαίνεται, που επιχειρεί να χτίσει κατηγορίες περί μονταζιέρας.
Η αιχμή για το κυβερνητικό επιτελείο, όμως, θα είναι η συσχέτιση αυτού του δημοσιεύματος, με τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ευθέως από την κυβέρνηση κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «πρόθυμο» συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος, ως «εντολοδόχο», ο οποίος επέλεξε όχι μόνο να βασιστεί σε κατηγορίες, που έχουν απαντηθεί με στοιχεία, σημείο προς σημείο, όπως λένε, αλλά να προχωρήσει στην ύψιστη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου λίγες ώρες μετά το επίμαχο δημοσίευμα.
Σημειώνουν με νόημα, μάλιστα, ότι δεν έπραξε ανάλογα, καταθέτοντας πρόταση μομφής, όλο αυτό το διάστημα, όταν στην επικαιρότητα βρίσκονταν θέματα για τα οποία επίσης είχε προσάψει κατηγορίες στην κυβέρνηση, όπως το θέμα του κράτους δικαίου ή των Πανεπιστημίων, αλλά το έπραξε με αφορμή τον τίτλο ενός κυριακάτικου δημοσιεύματος.
Η αντιπολίτευση επέλεξε σε αυτή την αντιπαράθεση να εμφανιστεί με ένα κοινό μέτωπο, όπως αυτό περιγράφεται στην πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόταση, που συνυπογράφουν με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Αιχμή του δόρατος η τραγωδία των Τεμπών και οι καταγγελίες περί συγκάλυψης. Παραπλεύρως, το κράτος δικαίου γενικά, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής των email εκλογέων.
Εκφράζοντας, προφανώς, όλους τους συνυπογράφοντες, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ασυδοσία της κυβέρνησης, στην οποία πρέπει να μπει φρένο. Επιχείρησε, ταυτόχρονα, να αποποιηθεί οποιασδήποτε κατηγορίας περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, δηλώνοντας ότι ο ίδιος πορεύεται με αυτονομία και οι επιλογές του είναι βαθιά αξιακές.
Έως τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να απέχει από τη διαμάχη της κυβέρνησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, είναι εκείνη, που έχει βάλει στο τραπέζι, μέσω των δηλώσεων Κασσελάκη -περί ανάγκης διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών στη χώρα- ένα μεγαλύτερο και ακόμη πιο επικίνδυνο θέμα, αυτό της αμφισβήτησης του κεκτημένου της μεταπολίτευσης περί του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.
Από την κυβέρνηση αναμένεται το θέμα αυτό να αναδειχθεί επιτακτικά. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μετάβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική γελοιοποίηση στη συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος και διαμηνύουν ότι θα σταθούν απέναντι από τις δυνάμεις, που επιχειρούν να περάσουν αυτή την εικόνα στους πολίτες.
Η ικανότητα των αρχών της χώρας να διοργανώνουν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές δεν έχει τεθεί ποτέ και από κανέναν υπό αμφισβήτηση τα τελευταία 50 χρόνια. Η απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίξει ένα τέτοιο «παράθυρο» αμφισβήτησης θα μπορούσε να αναδειχθεί και σε ρωγμή του αντιπολιτευτικού μετώπου, που επιχειρείται να συγκροτηθεί, καθώς ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζουν τη θέση τους και αποφεύγουν να υιοθετήσουν το αφήγημα της Κουμουνδούρου.
Η σύγκρουση κορυφής αναμένεται στη Βουλή την Πέμπτη, όταν το λόγο θα λάβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Με δεδομένο το απορριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα ακολουθήσει, το διακύβευμα για τις πολιτικές δυνάμεις την επόμενη ημέρα, αφορά στον αντίκτυπο, που θα έχει η στρατηγική τους, στους πολίτες και ό,τι αυτό το μετρήσιμο αποτέλεσμα, σημαίνει για τους ίδιους στο εσωτερικό των κομμάτων τους.