Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική «μάχη» για το Σκοπιανό, έχει πάρει φωτιά, υπό τις ιαχές όλων όσοι βρίσκονται στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ.
Λίγο μετά το περιστατικό με τη Χρυσή Αυγή, όπου ο βουλευτής της Κ. Μπαρμπαρούσης κάλεσε ουσιαστικά σε πραξικόπημα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία.
Από χθες, συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ ως μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η πρόταση κατατέθηκε με τις υπογραφές του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη, των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η πιθανή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να σκέφτεται σοβαρά να ανοίγει και αυτός τα χαρτιά του, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Ακόμα πάντως δε φαίνεται να έχει καθοριστεί ο τρόπος δημοσιοποίησης των απόψεων του κ. Καραμανλή.
Η ΝΔ ήδη από χθες έχει σηκώσει τους τόνους, διαμορφώνοντας πολεμικό κλίμα στη Βουλή, την ώρα που υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ευλαβικά την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Σήμερα, μάλιστα, τον λόγο αναμένεται να λάβουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής του ομιλίας του στο Σκοπιανό και όχι στα μέτρα που με μια φωνή οι 154 βουλευτές υπερψήφισαν.
Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε χθες η συζήτηση
Σύσσωμη η αντιπολίτευση με επιχειρήματα αποδόμησε πλήρως την ρητορική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι παραδίδουμε τη Μακεδονία στα Σκόπια.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε πως είναι παράδοση η διαδικασία να κρατά τρεις ημέρες, τόνισε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε προς τι αυτή η σπουδή, δεν είναι μόνο η φαλκίδευση κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αλλά τι φοβάται η κυβέρνηση; Τη Βουλή; Αυτή τη συζήτηση; ή μήπως το λαό καθώς έχουν προαναγγελθεί συλλαλητήρια το Σάββατο; Η πρακτική αυτή είναι φοβική απέναντι στο λαό αλλά και αλαζονική ταυτόχρονα».
Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι για ζητήματα που αφορούν κυβερνητικό έργο αποτελεί υποχρέωση της Βουλής να δώσει χώρο και χρόνο σε κάθε άποψη που θέλει να ακουστεί. Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων διαδικασιών.
Ο Νίκος Βούτσης, αντί να δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε ο ίδιος να απαντήσει μολονότι καθόταν στην έδρα του Προέδρου της Βουλής. «Το τελευταίο το οποίο φοβάται αυτή η κυβέρνηση και η έδρα είναι τις μαζικές κινητοποιήσεις, διότι υπάρχει ένα προτέρημα, ένα πρόκριμα, μια παράδοση και μια διαδρομή, γιατί έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε από τζάμια ούτε απ' έξω», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Καταλόγισε, δε, στη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να στήσει μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση, λέγοντας ότι εκπρόσωπος της Πειραιώς βρέθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μία ώρα πριν τη διάσκεψη να καταγγείλει αυτό ότι ο Βούτσης θέλει Σάββατο μεσημέρι γιατί φοβούνται τις διαδηλώσεις.
Απάντηση στον Νίκο Βούτση έδωσε άμεσα ο Κωστής Χατζηδάκης, τρολάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Άκουσα τον Α. Τσίπρα να λέει ότι είναι υπερήφανος για τη συμφωνία με τα σκοπιά. Ε αφού είστε υπερήφανοι δώστε στους εαυτούς σας χρόνο να διαφημίσετε όσα κάνετε αλλά προφανώς δεν πιστεύετε ούτε εσείς τους εαυτού σας».
Δείτε live τη συνεδρίαση