Επιλέγοντας να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει την τελική σφραγίδα στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό που εξαιρετικά είχε αποδώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «ΚΚΕ του Κέντρου»;
‘Η μήπως υπολογίζει ότι οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνουν εκ των πραγμάτων στην ηγεμονία της Κεντροαριστεράς και σε θέση πλέον να επιβληθεί, ως ο ισχυρότερος στα κατακερματισμένα απομεινάρια.
Το μόνο που δεν έχει υπολογίσει είναι ο κίνδυνος το ΠΑΣΟΚ κατ΄επίφαση να λογίζεται και να συγκαταλέγεται στα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.
Η αναχρονιστική, αντιμεταρρυθμιστική, φοβική και υστερόβουλη στάση της ηγεσίας του, απομακρύνει κάθε προοπτική επανασύνδεσης του κόμματος με το Κέντρο και τους Κεντρώους ψηφοφόρους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη θολούρα, τα τεχνάσματα περί συναίνεσης και μη συναίνεσης και τις μετα - κομμουνιστικές θέσεις, που διατυπώνει η Χαριλάου Τρικούπη μεταλλάσσει το κόμμα, ώστε να γίνει συμβατό με τα «ράκη» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κόντρα στη βούληση των ψηφοφόρων του κόμματος. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata το 65% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αξιο αναφοράς ότι και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ, εμφανίζεται θετικό στην προοπτική αυτή.
Κόντρα και στην άποψη «να τελειώνουμε με τον αναχρονισμό» που διατύπωσαν - ακόμη και σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ και ήταν ομιλητής και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης - οι επιφανέστεροι νομικοί και συνταγματολόγοι της Κεντροαριστεράς όπως ο Β. Βενιζέλος, ο Ν.Αλιβιζάτος, ο Κ. Μποτόπουλος.
Η αιτιολόγηση δε για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη και της μεταρρύθμισης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έγινε με επιχειρήματα σχεδόν της πλάκας.
Υιοθετήθηκε η ρητορική της αριστεράς περί «εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης» και προβλήθηκε ως λόγος διαφωνίας ότι θα έπρεπε να υπάρχει Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης των ιδιωτικών ΑΕΙ και των Δημοσίων. Κάτι που όμως προβλέπεται στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη.
Τι είναι αυτό που δεν πάει καλά στο ΠΑΣΟΚ και αποφασίζει πράγματα ακατανόητα ακόμη και για τους ψηφοφόρους του;
Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι έχει μπει ξανά μπροστά το σχέδιο για τη σύμπραξη των…προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να βρεθεί αυτός ο «ΕΝΑΣ» που θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη και δεν θα συντριβεί όπως ο Αλέξης Τσίπρας.
Εφόσον το σχέδιο προβλέπει τη συνεργασία Νίκου Ανδρουλάκη, Γιώργου Παπανδρέου, Αλέξη Τσίπρα, Διονύση Τεμπονέρα, Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη, Θεοδώρας Τσάκρη, Αλέξη Χαρίτση, Εφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου μπορούν στο Μαξίμου να κοιμούνται ήσυχοι.