Μια σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας σε δήμους και περιφέρειες, που έχει επιφέρει η απλή αναλογική και οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση των οργάνων διοίκησης, στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που προωθούνται και τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Δυο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία εκλέγεται ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.
- Η πλειοψηφία των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής θα ανήκει στο συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.
- Μεταφέρονται αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή για την άμεση λήψη αποφάσεων για ταχύτερη λήψη αποφάσεων και αποσυμφόρηση των οικείων συμβουλίων από ήσσονος θέματα.
- Εξασφαλίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
- Προσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισάγεται νέα διαδικασία η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην Δημάρχου και Περιφερειάρχη, τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση - εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
- Σε περίπτωση που η θέση του εκλεγμένου νέου δημάρχου η περιφερειάρχη μείνει κενή τότε ο καινούργιος δήμαρχος η περιφερειάρχης προέρχεται από τον επιτυχών συνδυασμό.
Σημειώνεται ότι σε συνάντηση που είχε με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Α και β τοπικής αυτοδιοίκησης και να επιλυθούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη διαχείρισή τους το σύστημα της απλής αναλογικής.