Του Γιάννη Σιδέρη
Ανέφελο, θεωρητικής υφής μοιάζει το θέμα το οποίο θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους (χωρίς άλλες συστάσεις) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους ομολόγους του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, στο μαγευτικό Νταβός.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει την γνωστή άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την μέγγενη της λιτότητας στην οποία έχει αυτοπαγιδευθεί και με την οποία διασπάται η κοινωνική συνοχή και υπονομεύεται το μέλλον.
Ενδέχεται ωστόσο στο περιθώριο του πάνελ να ανταλλάξει απόψεις με τον κ Σόιμπλε, αν και ο απόψεις του Σόιμπλε μάλλον ως μηνύματα θα ηχήσουν. Και αυτό γιατί όπως σημειώνει η Wall Street Journal, «Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται για την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη, και αυτά θα κριθούν εν πολλοίς από την έκβαση των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανία και την Ουάσινγκτον στο Νταβός»!
Το μεγάλο crash test θα γίνει το απόγευμα, κατά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με δεδομένο το βαρύ κλίμα που δημιούργησε ο ίδιος και το Οικονομικό Επιτελείο, αναφερόμενοι σε ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρωθούν πολλές χώρες της Ευρωζώνης κατά της ελληνικής πρότασης.
Από την κα Λαγκάρντ ο έλληνας πρωθυπουργός, θα ζητήσει να μειώσει τις απαιτήσεις της στο ασφαλιστικό, για να μην τορπιλιστεί η κοινωνική συνοχή, αφού ήδη οι μειώσεις υπερβαίνουν τις αντοχές των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους.
Θετικοί δείκτες
Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Νταβός ενισχυμένος, κατά τις κυβερνητικές πηγές, αφού μια σειρά δείκτες αποδεικνύουν το αποτελεσματικό της ελληνικής προσπάθειας. Οι δείκτες αυτοί αναφέρονται στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων 717 εκατ. πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, στα μη φορολογικά έσοδα, 443 εκατ. πάνω από τον στόχο, σε εξοικονόμηση 449 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, και στην βάσιμη ελπίδα ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.
Παράλληλα, κατά την κυβέρνηση πάντα, παρατηρείται αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής – ειδικά τον Νοέμβριο αύξηση 3,3%. Είχαμε επίσης αύξηση των εξαγωγών οι οποίες το πρώτο 11μηνο του 2015 έφτασαν σε καθαρή αξία τα 16,66 εκατ. Επίσης η ύφεση παρουσιάζεται μικρότερη του αναμενόμενου, στο 0,9%.
Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται γι απορρόφηση του ΕΣΠΑ -5 δις το τελευταίο τετράμηνο. Παράλληλα υπήρξε εισροή πόρων από την Ε.Ε ύψους 2,3 δισ., ενώ είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014 -2020.
(Φυσικά τα ανωτέρω τα γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και τα αξιολογούν εναργώς...)
Χθες επαφές
Χθες ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος στο θέμα της λιτότητας και της ανάπτυξης –αλλά όπως έχει δείξει η έως τώρα πορεία των πραγμάτων., η συνδρομή των Αμερικανών είναι συμβολική στο πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να προέταξε στον κ. Μπάιντεν ότι η λιτότητα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα αναπτυξιακό μέλλον για να ακούσει τον συνομιλητή του να συγκατανεύει, λέγοντας αυτά τα λέω χρόνια στους Ευρωπαίους Παράλληλα ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και φυσικά της απομείωσης του χρέους.
Στο ατελέσφορο της περαιτέρω κοπής των συντάξεων αναφέρθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς όπως είπε τα μισά σπίτια της Ελλάδας ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων, καθώς αυτές έχουν καταστεί ένα άτυπο κοινωνικό επίδομα. Τη ανάγκη γρήγορης αξιολόγησης επεσήμανε και στον αντικαγκελάριο ο έλληνας πρωθυπουργός
Το θέμα της απομείωσης καθώς και την προσφυγική κρίση, συζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.