Σκρέκας: Η Ελλάδα εξαγωγέας φυσικού αερίου εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις

Σκρέκας: Η Ελλάδα εξαγωγέας φυσικού αερίου εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις

Στη μετάβαση της Ελλάδας από εισαγωγική σε φυσικό αέριο, σε εξαγωγική, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και βρεθούν τα κοιτάσματα, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 5th Athens Investment Forum.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων το 2012 με το έργο του ΤΑΡ». Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «η ενεργειακή επάρκεια ισοδυναμεί με ασφάλεια εφοδιασμού. Σημαίνει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και διαφοροποίηση στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεση μας στο ρωσικό αέριο.Ολοκληρώνουμε σεισμικές έρευνες σε πέντε πεδία της χώρας, με στόχο από χώρα εισαγωγική να γίνουμε εξαγωγική στο φυσικό αέριο, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα».

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στα έργα πράσινης ενέργειας που ολοκληρώνονται: «Φέτος θα συνδέσουμε στο δίκτυο 2000 MW. Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε συνέχεια να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για έργα ΑΠΕ». Όπως είπε «Είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ. Δουλειά μας είναι να διακρίνουμε τα εμπόδια και να τα εξαλείφουμε».

1η Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια στην Αθήνα

Νωρίτερα, ξεκίνησε τις εργασίες της η πρώτη Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια στην Αθήνα (1st Athens Ministerial Energy Dialogue), που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «είναι να τη μετατρέψουμε σε ένα θεσμό διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας. Γιατί μόνο μέσα από τις συμμαχίες και την ενεργειακή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που η ενεργειακή κρίση απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

 

Διαβάστε ακόμα: Σκρέκας: Ανάγκη συμμαχιών για την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη