Την θέση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη στάση του Ποταμιού στο θέμα, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης.
«Θα παραιτηθώ, αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», συμπληρώνοντας ότι «εάν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας και αναθεωρήσουμε τη στάση μας δεν θα μας βγει σε καλό».
Ωστόσο, ο κ. Δανέλλης ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Θεοδωράκη με καθησυχάζουν ότι δεν αλλάζουμε άποψη με το όπου φυσάει ο άνεμος. Είναι για το Εθνικό Συμφέρων η απόφαση αυτή».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζάεφ, οι οποίες πυροδότησαν τα σενάρια για αλλαγή στάσης από το Ποτάμι, ο κ. Δανέλλης είπε ότι «η αναδίπλωση της πλευράς της FYROM και οι παρεμβάσεις του διεθνή παράγοντα στις δηλώσεις Ζάεφ, δείχνει ότι λειτουργεί το σύστημα».
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και για να κρατήσουμε τη σοβαρότητά μας. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει στάση το Ποτάμι. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα με το Εθνικό Συμφέρων. Θα ψηφίσω τη συμφωνία. Αν το Ποτάμι κρατήσει άλλη στάση, βέβαια θα φύγω. Φύγαμε από το ΚΙΝΑΛ, επειδή εκεί διαφωνήσαμε στο Μακεδονικό. Τι θα κάνουμε τώρα, θα δικαιώσουμε τη Φώφη. Αν υπάρξει συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, όχι δεν θα κατέβω φυσικά», ξεκαθάρισε ο Σπύρος Δανέλλης.
«Προφάσεις εν αμαρτίαις η αλλαγή στάση στο Μακεδονικό»
Μιλώντας στη συνέχεια στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» μία αλλαγή στάσης στο Μακεδονικό με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ. Σημείωσε, επίσης, ότι «η αλλαγή κλίματος -τις τελευταίες ημέρες- είναι ένα κατασκεύασμα "πολιορκητικός κριός" για κλιμάκωση της πίεσης στο Ποτάμι, που έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι υποκύπτουν στις πιέσεις, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη ξεκαθαρίζουν το τοπίο».
Σχολιάζοντας δημοσίευμα σχετικά με επαφές Μητσοτάκη-Θεοδωράκη για μετεκλογική συνεργασία στη βάση της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Δανέλλης επανέλαβε ότι «στη Θεσσαλονίκη ο κ. Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι, κόντρα στους καιρούς και τις σειρήνες της δημαγωγίας, δεν θα διαφοροποιήσει αυτό που θεωρεί χρήσιμο για την πατρίδα και τον τόπο».
«Η άποψη της πλειοψηφίας του συνεδρίου», υπογράμμισε, «είναι ότι το κόμμα, κατά πάσα πιθανότητα, πρέπει να συνεργαστεί -αν μπει στη Βουλή- με τη ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ μειοψήφησα, η άποψή μου είναι πολύ διαφορετική. Το Ποτάμι δεν μπορεί παρά, ως προοδευτικό κόμμα, να αναζητήσει σύμπραξη με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, σε ένα τσουνάμι ζητημάτων, στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξέρουμε εάν η "αυτόνομη κάθοδος" είναι όντως αυτόνομη κάθοδος, ή δυναμιτίζεται από μία προεπιλογή στροφής προς τα δεξιά. Κάποιους από εμάς τα στελέχη, τους ψηφοφόρους, τους φίλους του Ποταμιού, ίσως, δεν θα τους αφορά αυτή η υπόθεση, αυτό το τετελεσμένο».
Τέλος, η εικόνα του Ποταμιού στις δημοσκοπήσεις που, ως τώρα, αδυνατεί να κατοχυρώσει ποσοστά που να το οδηγούν εντός Βουλής, κατά τον Σπύρο Δανέλλη, οφείλεται «κυρίως στο ότι δεν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία» και σημείωσε: «οι πολίτες, που πίστεψαν στη χρησιμότητα του Ποταμιού, δεν μπορούν να συστρατευτούν στο γήπεδο της συντήρησης, της Δεξιάς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ