«Χρειαζόμαστε ανανέωση και αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Ένα νέο δυνατό Κίνημα που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα κυβερνήσει! Με τόλμη και όχι με φόβο. Με λύσεις και όχι με ευχολόγια. Και με ενότητα. Κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατών, κεντρώων, φιλελεύθερων, οικολόγων, αλλά και αυτών που φλερτάρουν με τη ΝΔ ή εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσοι δηλαδή πιστεύουν ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Μιλώντας για τη μάχη για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία «βεντέτα» με τη Φώφη Γεννηματά, αλλά κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές διαφορές. Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόσφατο παράδειγμα του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. «Εμείς στη Βουλή ψηφίσαμε για τα δικαιώματα μιας μειονότητας, η κα Γεννηματά δεν ήταν εκεί, όπως δεν ήταν και την προηγούμενη φορά, όταν συζητούσαμε για το σύμφωνο συμβίωσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει και πιο τολμηρό. Ο Ανδρέας με το νέο οικογενειακό δίκαιο. Ο Σημίτης με τις ταυτότητες. Ο Γιώργος με την καύση των νεκρών. Κανείς τους δεν υποχώρησε στις πιέσεις ακραίων ιεραρχών» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης η απόφαση του Ποταμιού να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου ήταν αυτονόητη. «Υποστηρίζουμε πάντα χωρίς αστερίσκους τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των πολιτών που έχουν βρεθεί στο περιθώριο. Δεν πιστεύουμε στη δευτέρα πολιτική παρουσία. Δεν θα έρθει ο σωτήρας πρωθυπουργός που θα διαγράψει τη δυστυχία όλων των προηγούμενων ετών. Ό,τι λοιπόν μπορώ να βελτιώσω σήμερα, θα το κάνω χωρίς να λογαριάζω το πολιτικό κόστος». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μάλιστα, τόνισε ότι αυτό που περιμένει από τους συνυποψήφιους του είναι «λιτές και σαφείς προτάσεις που απαντούν στα επείγοντα προβλήματα της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς και όχι ωραία λόγια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών του νέου φορέα, επεσήμανε ότι «οι συνεργασίες δεν είναι ζήτημα αριθμητικής, ούτε «τι μου δίνεις – τι σου δίνω. Οι συνεργασίες γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «ως επικεφαλής του νέου προοδευτικού κινήματος θα έχει τη δύναμη να αντισταθεί στις πιέσεις και να αποφύγει και τους συντηρητικούς υφάλους και τις λαϊκίστικες ξέρες».
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων σημείωσε ότι καθήκον του πολιτικού είναι να μάχεται τις ανισότητες, καθώς η κοινωνία δεν προχωράει όταν πολλαπλασιάζονται αυτοί που μένουν πίσω. Όπως είπε βέβαια: «η λύση βέβαια δεν είναι να γίνουν όλοι φτωχοί, όπως προσπαθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η λύση είναι η δίκαιη ανάπτυξη, η δίκαιη μοιρασιά».