Tο όραμα του για το Κίνημα Αλλαγής ανέπτυξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα, το πρωί, στο ξενοδοχείο Caravel.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε όλους μαζί να «αλλάξουμε την Ελλάδα. Να τη βγάλουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού. Να γκρεμίσουμε τα τείχη του συντηρητισμού. Δίκαιη χώρα. Ελεύθεροι πολίτες. Οικονομικός εκσυγχρονισμός. Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το όνομά μας, μπορεί να γίνει ο οδηγός μας» είπε.
Όπως επεσήμανε για όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο, ιεράρχηση των στόχων, συμμαχίες και συγκρούσεις, δουλειά και αποτέλεσμα.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τον κανόνα του τριάντα λέγοντας: «Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι γυναίκες. Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι νέοι κάτω των 40 ετών. Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Το 30% των συνέδρων πρέπει να έρχονται από περιοχές εκτός Αθήνας και εκτός Θεσσαλονίκης. Μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα τέσσερα τριαντάρια αρκεί να το αποφασίσουμε. Αρκεί να σκεφθούμε έξω από το κουτί. Το κομματικό κουτί. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά. Μόνο τότε θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το Κίνημα, να είναι ανοιχτό και αποτελεσμαστικό, και συμπλήρωσε πως «ΑΝΟΙΧΤΟ Κίνημα σημαίνει, δυνατότητα σε όλους να γίνουν στελέχη και να επηρεάσουν τις αποφάσεις, διάλογος με ομάδες και κινήματα, σεβασμός της διαφορετικής άποψης. Ενώ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ Κίνημα σημαίνει, χώρος στους εμπειρογνώμονες, συνεχής αξιολόγηση στελεχών (αλλά και εργαζομένων), δράσεις και όχι μόνο λόγια. Και όλα αυτά βασισμένα σε νέες αρχές και θεσμούς».
Έμφαση έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις σύγχρονες μορφές τους πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής. Δικαιοσύνη και Σεβασμός, από τις προσωπικές επιλογές μέχρι τα δικαιώματα των φυγάδων. Ανθρώπων που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από λειτουργία στρατιωτικού, κατά βάση, συστήματος δικαιοσύνης».
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «η κοινωνία παρασύρθηκε από τους εθνικολαϊκιστές. Και η χώρα ηττήθηκε. Και η χώρα έχασε. Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε: Ότι αν οι γείτονες μας εγκαταλείψουν τους αλυτρωτισμούς και είναι έτοιμοι για μια σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά δεν θα τον μονοπωλεί. Είμαστε και εμείς έτοιμοι. Δεν θα αντέξουμε πολύ ακόμη, ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σπαρασσόμενη περιοχή».
Στη συνέχεια άφησε αιχμές, τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής Βαλκανικής χερσονήσου. Αντίστοιχη τόλμη και διορατικότητα πρέπει να επιδείξουμε σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα, οικονομικά και κοινωνικά. Από τη φορολογία και το ασφαλιστικό μέχρι την ασφάλεια και την υπογεννητικότητα η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θα πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στο ζήτημα των ενδεχόμενων διαφοροποιήσεων ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και Ποτάμι είπε πως «δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν και ούτε να δαιμονοποιούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο. Είμαστε ένα μεγάλο σύγχρονο κόμμα και οι διαφοροποιήσεις, οι διαφορετικές απόψεις μπορεί να είναι ο πλούτος μας, αν είναι η αφορμή για σύγχρονους προβληματισμούς».
Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, έθεσε θέμα ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου και της εμπιστοσύνης που πρέπει να αναπτυχθεί με όλους τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής που δεν έδωσαν λευκή επιταγή, αλλά προσμένουν αποτελέσματα για να στηρίξουν την προσπάθεια. Όπως είπε, «είναι η μεγάλη ευκαιρία: Να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι μπορούμε να πιστέψουμε σε μια νέα αρχή. Κι αν αυτό συμβεί,τότε εύκολα ή μάλλον: πιο εύκολα θα πιστέψει και η κοινωνία σε εμάς» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.