Του Γιάννη Σιδέρη
Με τα ανεπίγνωστα ελληνικά του, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε: «είμαστε ανοιχτοί και διάτρητοι να δουν τους λογαριασμούς μας». Αμ έπος αμ έργον! Δεν έχει παρά να δώσει μόνος του εντολή να ανοιχτούν οι λογαριασμοί οι δικοί του και του κ. Παππά, όπως ζητάει και η πρώην συντρόφισσά τους Ζωή.
Ας δώσει την εντολή, όχι μόνο για να άρει τις υποψίες που κυοφορούνται ότι ο Πετσίτης ήταν «ταχυδρόμος» πολιτικού χρήματος, ή «ταμίας». Ούτε μόνο για να πληρωθεί το ρηθέν περί της γυναικός του Καίσαρος που θα πρέπει να φαίνεται και τίμια. Για να κάνει την έκπληξη: Μια φορά οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του θα έχουν αντιστοίχηση με τις πράξεις!
Ο κ. Τσίπρας κατά παράδοξο τρόπο εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, και την υπόθεση Πετσίτη την προβάλει η αντιπολίτευση ως αντιπερισπασμό κάθε που βρίσκεται στα δύσκολα. Τέτοια βεβαιότητα εκ μέρους του Πρωθυπουργού προϋποθέτει δύο τινά: Είτε το έχει ερευνήσει και αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, είτε το φοβάται και το ξορκίζει!
Πάντως στελέχη του κόμματός του δεν εμφορούνται από την ίδια βεβαιότητα. Τελευταίος στην σειρά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Με αφορμή, και σε αντιδιαστολή, με τις δηλώσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου, ότι το σκάνδαλο Πετσίτη είναι πέτσινο, και του Πρωθυπουργού ότι είναι ανύπαρκτο, ο κ. Ρήγας παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη «όλα να διερευνηθούν, όλα στο φως. Όλοι και όλα».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν υπάρχει πλέον η αρειμάνια οίηση των πρώτων χρόνων περί ηθικού αριστερού πλεονεκτήματος. Θεωρούν ακόμη ότι ο ιλιγγιώδης πλουτισμός Πετσίτη, έστω και αν αφορά τις ενέργειες ενός ιδιώτη, δεν παύει να είναι αυτός που φωτογραφιζόταν χαριεντιζόμενος στο πόντιουμ του Μαξίμου, που έγραφε τα εκλογικά προγνωστικά του στο ίδιο χαρτί με τους κορυφαίους, που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην παρθενική του εμφάνιση στην Καισαριανή, που κουβαλούσε την τσάντα ενός υπουργού, του κ. Παππά.
Πολύ περισσότερο που ο πλουτισμός του έγινε από πρόσωπα και εταιρίες που καταγράφουν μια υπόγεια, αδιευκρίνιστη μεν αλλά ορατή - έστω και αχνά προς το παρόν - σύνδεση με το Μαξίμου. Όπως ας πούμε οι εταιρίες του κ. Λαυρεντιάδη και η λεόντειος συνεργασία τους με κρατικές εταιρίες, οι συνεργασίες με δικηγόρους που είναι εξπέρ στη δημιουργία εξωχώριων εταιριών σε υπερπόντιους παραδείσους, η χρηματοδότηση από επιχειρηματίες των οποίων προσφάτως διεγράφησαν χρέη, κλπ.
Αυτά είναι συμπτώσεις, όπως συμπτώσεις είναι και οι σχέσεις του κ. Παππά με στέλεχος του αδελφού κυπριακού ΑΚΕΛ που φυλακίστηκε για οικονομικό σκάνδαλο, με το οποίο εμπλέκονται και δικηγόροι των οποίων φορολογικός εκπρόσωπος διετέλεσε ο Πετσίτης, και εκ των οποίων ένας εξ αυτών βρέθηκε στη Βενεζουέλα, μετά του κ. Παππά να αγοράσουν… ζαρζαβατικά.
Υπάρχει ένα «μαγνάδι» παράταιρων συνεργασιών, αταίριαστων σχέσεων, παράξενων διαμεσολαβήσεων, αφύσικων εκπροσωπήσεων, μακρινών ταξιδιών, ταχείας ροής χρήματος, αόρατων λογαριασμών, με αποτέλεσμα να έχουν ανησυχήσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο τι θα φέρει.
Άλλωστε δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα τα ψάξει εξονυχιστικώς όλα αυτά- και ειδικά μετά την σκευωρία Novartis, υποθέτουν ότι κάποιοι θα τα ψάξουν με περισσότερο πάθος.
Γι'' αυτό ο κ. Ρήγας ακολούθησε τη λελογισμένη τακτική όσων ήδη έχουν πάρει αποστάσεις: Του κυβερνητικού εκπροσώπου, φερ'' ειπείν από τον κ. Παππά (και του κ. Παππά από τον Πετσίτη).
Επίσης την διακριτική και των υπολοίπων: Του Ευκλείδη Τσακαλώτου ας πούμε, ο οποίος δεν εμφανίστηκε όσο ο Πρωθυπουργός σίγουρος για την υπόθεση, και ερωτηθείς παρέπεμψε στην έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη. 'Η του Γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, που τόνισε ότι «ο κόσμος θέλει απαντήσεις και αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι».
Επίσης του βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλου, που επεσήμανε σε άρθρο του «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "υπεράνω πάσης υποψίας" για δωροδοκία - για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - για έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης και καταγγελιών για μίζες...». Παράλληλα του βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου, οποίος διεμήνυσε «οτιδήποτε χρήζει διερεύνησης πρέπει να διαλευκανθεί».
Ιδιαίτερα επιφυλακτική είναι και η τάση των «53», η οποία και πριν καταλόγιζε στον Νίκο Παππά παραγοντίστικη συμπεριφορά που δεν συνάδει με την συμπεριφορά ενός αριστερού υπουργού.
Κατ' ιδίαν κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν στους δημοσιογράφους τη δυσαρέσκειά τους τόσο για τον κ. Παππά, όσο και τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως απαλλάσσουν ευθυνών τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Πετσίτη είναι βραδύκαυστη βόμβα που γεμίζει ανασφάλεια τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουδείς γνωρίζει αν, πως, και πότε θα εκραγεί.