Τα γαλλικά ναυπηγεία, όπου κατασκευάζονται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρίσκεται στη Γαλλία για να συμμετέχει στην 80ή επέτειο από την απόβαση της Νορμανδίας.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, με την τελευταία να αναρτεί στην πλατφόρμα Χ και σχετικό βίντεο, σημειώνοντας στα γαλλικά: «με χαρά καλωσορίζω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την πρώτη του επίσκεψη στα ναυπηγεία της Navalgroup προτού συμμετάσχει με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την 80η επέτειο της DDay στη Νορμανδία».
Ravie d’accueillir le Premier ministre grec @kmitsotakis à #Lorient pour sa toute première visite des chantiers de @navalgroup, avant qu’il ne rejoigne le Président @EmmanuelMacron pour le 80e anniversaire du #DDay en #Normandie. pic.twitter.com/qK0MEryfAx
— Chrysoula Zacharopoulou 🇪🇺🇫🇷 (@CZacharopoulou) June 6, 2024
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ακόμη, θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.
Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, είναι η πρώτη από τις τρεις Belharra που ναυπηγούνται από τη Naval Group και θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.
#Lorient | Excellente visite avec le Premier ministre @kmitsotakis.
— Chrysoula Zacharopoulou 🇪🇺🇫🇷 (@CZacharopoulou) June 6, 2024
Le partenariat entre la #Grèce 🇬🇷 et la #France 🇫🇷 est solide.
Il repose sur une amitié ancienne, sur une alliance certaine et sur une ambition commune. pic.twitter.com/S8DJu91iPS
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του.
Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.