Στα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο καταρτίστηκε με βάση την αρχική συμφωνία που υπήρξε και η οποία επιτρέπει την ψήφισή του από 200 τουλάχιστον βουλευτές ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους και να καταστήσει εφικτή η εκπλήρωση του συνταγματικά προβλεπόμενου δικαιώματός τους.
Τα πέντε σημεία που κατέληξε η διακομματική επιτροπή είναι:
1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.
2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της Διασποράς.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα.
β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.
«Ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την συμφωνία. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα το δώσουμε αύριο στα κόμματα για να διαπιστώσουν ότι τηρούνται όσα συμφωνήσαμε, ώστε από επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση καθώς ταυτόχρονα εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε εχθές ο υπουργός Εσωτερικών.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση.