Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, θέματα, που έχουν «παρελθόν», θέματα που η εξέλιξή τους επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις και τις πολιτικές επιλογές, θέματα στα οποία οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι εντελώς ξεκάθαρες, αλλά και που έχουν άρρηκτη σχέση με την θέση της χώρας στην Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι οι κάλπες των ευρωεκλογών θα έχουν διπλό αντίκτυπο, τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό, ο πρωθυπουργός δίνει ουσιαστικά περιεχόμενο στο διακύβευμα, που θέτει προς τους πολίτες, ζητώντας να επιβεβαιώσουν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση για να συνεχίζει, εντός και εκτός συνόρων, την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, για την οποία έχει δεσμευθεί.
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά την παρέμβαση των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, καθώς με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πολιτική τιμολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα μας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται ουσιαστικά για το επόμενο βήμα, μετά την προειδοποίηση, που είχε απευθύνει, με την φράση «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», καθώς είναι διαπιστωμένο ότι ουκ ολίγα προϊόντα έχουν τεράστια διαφορά στην τιμή τους στην ελληνική αγορά, σε σχέση με το εξωτερικό.
Για την κυβέρνηση και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας -γιατί ως τέτοιο αναγνωρίζεται- αγγίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αγροτική πολιτική, τη δημογραφική πολιτική, ζητήματα, που όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, αφορούν στην επόμενη ημέρα και τις ελληνικές διεκδικήσεις στις Βρυξέλλες.
Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ότι στα χέρια της κυβέρνησης το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις είναι η μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων και αυτή η πολιτική έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Με την αξιωματική αντιπολίτευση να ευαγγελίζεται μειώσεις φόρων, ακόμη και μηδενισμό ΦΠΑ, κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξηση αφορολόγητου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επαναφέρει στο προσκήνιο και τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Μιλώντας για πολιτικές ανεφάρμοστες και ακοστολόγητες, που ενέχουν τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε τροχιά επιτήρησης και δημιουργούν συνθήκες χρεοκοπίας, ανάλογες με αυτές, που οδήγησαν τη χώρα πριν από 15 χρόνια στα μνημόνια και αντιπαραβάλλοντας την απόλυτη αρχή του να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, ουσιαστικά επαναφέρει με έμμεσο τρόπο το δίλημμα της κάλπης, που έθεσε και στις εθνικές εκλογές, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν σε ποιον θα εμπιστευτούν την επόμενη ημέρα της χώρας.
Με διαφορετική προσέγγιση και η στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα.
Μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τις τουρκικές ενστάσεις επί του θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει αφενός ότι τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς για θέματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός, αφετέρου παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην συνέχιση του διαλόγου, στη βάση μιας θετικής ατζέντας και με δεδομένες τις διαφορές, που υπάρχουν, με την Άγκυρα, κάνοντας λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα του ήπιου κλίματος, που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους 15 μήνες.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα, που η αντιπολίτευση ζητούσε ακόμη και την ματαίωση της επίσκεψής του στην Τουρκία, με αφορμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για φτηνό πατριωτισμό και υπερφίαλες τοποθετήσεις στην εξωτερική πολιτική.
Εκ διαμέτρου αντίθετη και η προσέγγιση στο ζήτημα των Σκοπίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή να μην κυρωθούν τα μνημόνια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών έως ότου η Βόρεια Μακεδονία προσαρμοστεί πλήρως στις προβλέψεις της συμφωνίας, την ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προς κύρωση τα μνημόνια, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εν μέσω προκλήσεων από τη νέα πρόεδρο της γείτονας χώρας.
Το γεγονός ότι οι προκλήσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, αποτελεί απόδειξη, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, της ισχυροποίησης της θέσης της χώρας και των συμμαχιών που έχουν αναπτυχθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο επανατοποθετεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, που θέτει, ως απάντηση, μάλιστα, στην επιχειρούμενη από την αντιπολίτευση μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.
Με τον πήχη στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019 και τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ως απόλυτα εφικτό τον στόχο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες να μην αφήσουν περιθώριο να αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα».