Αναντικατάστατο εταίρο των ΗΠΑ και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ελλάδα έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας.
Όπως τονίζεται, «μαζί, προωθούμε τους κοινούς μας στόχους, ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες, για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέραν αυτής».
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ο οποίος επικεντρώνεται στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιβολής του νόμου και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ανθρωπιστικών προκλήσεων και της ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
«Ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, απόδειξη της εμβάθυνσης της σχέσης των χωρών μας και των τομέων σύγκλισης των στρατηγικών πολιτικών», όπως αναφέρεται.
Ηγέτης στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης
Στη συνέχεια η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ηγέτης στην περιοχή, μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εταίρος της ΕΕ και τονίζεται ότι, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η χώρα μας προωθεί τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την προώθηση των θέσεων των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Υπογραμμίζεται δε η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κατανομής των ενεργειακών πόρων. «Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το "3+1" με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο για την ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται.
Ισχυρή αμυντική σχέση
H ανακοίνωση αναφέρεται στη στρατηγική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και άλλες δραστηριότητες που προωθούν τους στόχους της περιφερειακής σταθερότητας από τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση της Ελλάδας στη Λάρισα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πολιτισμός και εκπαίδευση
Στην ανακοίνωση τονίζονται «οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων μας και οι κοινές δημοκρατικές αξίες», οι οποίες «αποτελούν το θεμέλιο της διμερούς μας συμμαχίας». Επιπλέον γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής Pharos το 2022 και στη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για την προώθηση της διεθνούς κινητικότητας των φοιτητών και της διεθνούς ΗΠΑ-Ελλάδας.
«Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας ανταλλαγές διασφαλίζουν ότι οι λαοί των χωρών μας κατανοούν ο ένας τον άλλον, και εργαζόμαστε συνεχώς για να επεκτείνουμε αυτές τις ευκαιρίες σε άτομα που παραδοσιακά δεν είχαν πρόσβαση», αναφέρεται. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ολόψυχα τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και από τη λεηλασία και το λαθρεμπόριο. «Οι δεσμοί μας μεταξύ των ανθρώπων και οι κοινές αξίες μας θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την κοινή μας πορεία προς τα εμπρός σε μια εποχή που η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε», επισημαίνεται.
Οικονομικές σχέσεις
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται λόγος επίσης για τη σημαντική ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στη χώρα μας και τις επενδύσεις σε υποδομές cloud από τη Microsoft, την Digital Realty και την Amazon Web Services, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση, ασφάλεια και την κεντρική θέση της χώρας μας ως κόμβου μεταφορών για την Ευρώπη, τα οποία προσφέρουν πρόσθετες ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο, τα διυλιστήρια, τα logistics και τους συναφείς τομείς.
Αναφέρεται ιδιαίτερα στις επενδύσεις που έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και η Chubb, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε τεχνολογικό κόμβο για τα Βαλκάνια.
«Οι αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας για ιδιωτικοποίηση, ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και ενεργειακή μετάβαση», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της βιοϊατρικής, της τουριστικής ανάπτυξης, της ιατρικής, των κατασκευών, της επεξεργασίας τροφίμων, της ειδικής γεωργίας και συσκευασίας και του franchising, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν σημαντικά μη δασμολογικά εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές.