Κατατέθηκε το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κείμενο της πρότασης σύστασης εξεταστικής, «ένας από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας ήταν και η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα ο επί σειρά ετών άκριτος δανεισμός». Και προσθέτει: «Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν ούτε κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκατ. ευρώ».
Ως εκ τούτων η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά την εξεταστική προκειμένου να διερευνηθεί:
- Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
- Η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
- Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.
Να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής πρέπει η πρόταση να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων.
Δείτε αναλυτικά την πρόταση για σύσταση της εξεταστικής επιτροπής εδώ.
Αλέξανδρος Διαμάντης