Προ των πυλών βρίσκεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η νέα δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για το 2025, ανάμεσά τους η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσους ανοίξουν κλειστά ακίνητα, αλλά και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, ορίζονται σαφείς προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, εκπτώσεις στους συνεπείς και ποινές στους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας.
Αναλυτικότερα το νέο φορολογικό περιλαμβάνει:
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» με όφελος 400-500 ευρώ.
- Μείωση κατά 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για φυσικά πρόσωπα - αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις- που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.
- Τριετής απαλλαγή από φόρο εισοδήματος από ενοίκια, για όσους «ανοίξουν» κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) σε μακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι κενό για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του δεν ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά και ανήκει σε φυσικά πρόσωπα
- Διπλασιασμός έκπτωσης ΕΝΦΙΑ στο 20% για ασφαλισμένα ακίνητα έως 500.000 ευρώ.
- Κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου 15% σε συμβόλαιο υγείας για παιδιά.
- Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ.
- Παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2025.
- Χορήγηση κινήτρων για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματιστούν.
- Υποχρέωση κάθε ΙΧ για ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Θα ισχύσει για κάθε νέο συμβόλαιο ή ανανέωση παλιού.
Όσον αφορά την τελευταία διάταξη, προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε start-ups στα 900.000, ενώ πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
Τι ισχύει για τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων
Στο μίνι φορολογικό περιλαμβάνεται και μια σημαντική διάταξη που αφορά μεγάλος μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται από την 1η Νοεμβρίου αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ τον χρόνο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κ.λπ.) και πλήρης απαλλαγή τους ανεξαρτήτως ποσού από ασφαλιστικές εισφορές.
Αλλαγές και στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αναλυτικότερα, ορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.
Έτσι, από το επόμενο έτος θεσπίζεται σταθερό χρονοδιάγραμμα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ως εξής:
- 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
- 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
- 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Σημαντικές πρωτοβουλίες δρομολογούνται και για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, με νέα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα δώσουν «ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, η δράση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προβλέπει περαιτέρω επιχορήγηση (+10%) για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Τέλος, επεκτείνεται ο θεσμός της Golden visa σε ό,τι αφορά την εισφορά κεφαλαίου σε επιχειρήσεις. Σήμερα το ποσό εισφοράς που εξασφαλίζει την πολυπόθητη βίζα ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Το μέτρο επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου 2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία δυο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους. Ήδη ισχύει η χορήγηση άδειας παραμονής για εισφορά κεφαλαίου, ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα.