Νέος κύκλος εσωστρέφειας ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά κυρίως τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τα βέλη που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Οι δημόσιες αυτές αντεγκλήσεις και τα «καρφιά» έρχονται στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει ευρωεκλογών, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση.
«Απάντηση στην πολιτική δεν είναι η μετα - πολιτική και να γίνεσαι viral»
Σαφείς αιχμές σε όσους χρησιμοποιούν τη «μετα-πολιτική» και «επικεντρώνονται στο γίνονται viral» άφησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Eurojam 2024, δηλώσεις που πολλοί ερμήνευσαν ως σαφείς αιχμές και προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης: «Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την Ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική.
Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να "γίνεσαι viral", αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες».
Κόντρες Πολάκη για τα εμβόλια
Επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη εξαπέλυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τα εμβόλια και την πανδημία σε σχέση με το ζήτημα προέκυψε με τα εμβόλια της Astra Zeneca κατά του κορονοϊού.
«O τρόπος με τον οποίο επιτίθεται όχι μόνο σε αντιπάλους αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ακόμα στο ίδιο κόμμα (;), αποτελεί ένα στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς σε ανάρτησή του για τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανάρτησή του επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τα εμβόλια, με αφορμή την απόσυρση του αρχικού σκευάσματος της AstraZeneca.
Ο βουλευτής Χανίων αναφερόμενος στην απομόνωση που υπέστη και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της πανδημίας, το κόμμα κεντρικά τότε δεν τον είχε ακούσει «γιατί ο Ηλιόπουλος (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τότε) επαναλάμβανε την ψεύτικη επιστημονικά και γελοιότητα πολιτικά πως "είναι πράξη αλληλεγγύης της νεολαίας προς τους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός» και «γιατί και ο Τσίπρας πίστευε πως υπάρχει καθαρή επιστήμη που πρέπει να την ακολουθούμε πιστά όλοι και να βάζουμε πλάτη και όχι κατευθυνόμενη γνώση από το κέρδος των πολυεθνικών του φαρμάκου!», εξαπολύοντας πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, του Νάσου Ηλιόπουλου αλλά και του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη
Ελα «επιστημονες» των πρωιναδικων και πολτικοι τυπου Σκερτσου και Μητσοτακη για παμε παλι!!!
— Παυλος Πολακης (@pavpol2222) May 8, 2024
ΟΛΑ ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΝ!!! pic.twitter.com/N4PqMDeh51
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου
«Επιστροφή στην πανδημία
Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς στην χώρα. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία αποτέλεσε μια κρίσιμη στιγμή για την ενίσχυση αυτών των ρευμάτων στην ελληνική κοινωνία.
Την στιγμή που έπρεπε να μιλήσουμε συνολικά για μέτρα δημόσιας υγείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλείας επέλεξε να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό στα παραπάνω. Ακούγαμε από κυβερνητικά στελέχη ότι στις εκκλησίες δεν κολλάει ο ιός.
Ακόμα και στον εμβολιασμό έκανε κρίσιμα μπρος-πίσω (πχ εμβολιασμός εγκύων) που περισσότερο τροφοδότησαν την καχυποψία. Πλάτη όμως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλαν συνειδητά ή ασυνείδητα όσοι και όσες μπήκαν μονοθεματικά και κυρίαρχα στην αντιπαράθεση με όρους εμβόλιο vs φάρμακα (λες και τα φάρμακα δεν τα έφτιαχναν οι ίδιες εταιρίες).
Τα εμβόλια τα αμφισβήτησε και ο ακροδεξιός Μπολσονάρο,την ανάγκη όμως να καταργηθούν οι πατέντες και να μιλήσουμε συνολικά για μέτρα δημόσιας υγείας κυρίως στην πρόληψη (όπως στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ) την έθεσε η Αριστερά.
Η εμμονή στο δίλημμα φάρμακα vs εμβόλια το μόνο που κατάφερε ήταν να ισχυροποιήσει τον Μητσοτάκη. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συζήτηση παγκοσμίως είναι προνομιακή για δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Ο Παύλος Πολάκης ακόμα και σήμερα αρνείται να το αποδεχτεί.
Τέλος ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται όχι μόνο σε αντιπάλους αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ακόμα στο ίδιο κόμμα (;) αποτελεί ένα στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού. Τις αυταρχικές και αντιδραστικές δυνάμεις δεν τις κερδίζεις με το να αγκαλιάζεις όψεις της πολιτικής τους αλλά μέσα από την σύγκρουση. Αυτό θα κάνει η Νέα Αριστερά»
«Επιστροφή» Τεμπονέρα
Παράλληλα, ερωτηματικά προκάλεσε και η επαναφορά από τον Διονύση Τεμπονέρα της περίφημης εκδήλωσης με το ερώτημα «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;», θέτοντας και πάλι σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ζήτημα της συγκρότησης ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», όπως το περιγράφει.
«Τα κόμματα οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία δεν θα ανεχτεί την επανάληψη και διαιώνιση εκλογικών συσχετισμών που δεν δίνουν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκ των καταβολών του, έχει στο πολιτικό του DNA την πολιτική κουλτούρα των συνεργασιών», ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση στον Διονύση Τεμπονέρα ήρθε από τον Νίκο Καρανίκα που έκανε λόγο για «υπονόμευση». «Τρεις μήνες πέρασαν και ακόμα αναπολείς την υπονόμευση του προέδρου Κασσελάκη μάλλον».