Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η πληροφορία κυκλοφορεί ευρέως. Στο άκουσμά της προκαλεί «θόρυβο» και συζητήσεις. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναχωρεί για υπερατλαντικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική όπου θα έχει προγραμματισμένες επαφές με ομολόγους του. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Αμερική, όπου θα ενσωματωθεί στην κυβερνητική αποστολή για τις επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τί το μεμπτό υπάρχει σε μία αποστολή ενός κυβερνητικού αξιωματούχου στο εξωτερικό;
Μικρή λεπτομέρεια: Εφόσον η πληροφορία για το ταξίδι του κ. Καμμένου είναι ακριβής θα συμπέσει χρονικά με την συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου και τη δοκιμασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Συμπέρασμα: Ο Πάνος Καμμένος δε θα είναι παρών στο κοινοβούλιο για να «υπερασπιστεί» το νομοσχεδιο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως θα χρειαστεί να πει «ναι» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Όπως έχει αποδειχτεί όλες αυτές τις μέρες η όλη διαδικασία έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση του βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη ψήφιση.
Τελευταίο ξεκάθαρο παράδειγμα ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης:
«Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όπως εξήγησε, «οι λόγοι που με οδηγούν στην καταψήφισή του είναι λόγοι συνειδησιακοί» καθώς «το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος θα πει και αυτός όχι.
Μέσα σε αυτό το «τεταμένο» αναμφίβολα κλίμα, η πληροφορία που θέλει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μην βρίσκεται καν στην Ελλάδα την ώρα της δύσκολης κοινοβουλευτικής μάχης προκαλεί αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε αυτή που όντως οι συναντήσεις στη μακρινή Λατινική Αμερική είναι σημαντικές, στοιχείο που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, σε επίπεδο σημειολογίας «εκθέτει» πολιτικά τον κ .Καμμένο. Η απουσία του αυτή πιθανόν να δώσει λαβές για σχόλια περί «φυγομαχίας» αλλά και πολιτικού «διεξόδου», μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να στοιχηθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα νομοθέτημα που βρίσκεται εκτός «ιδεολογικού αφηγήματος» των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Δεν είναι λίγοι πάντως τις μέρες αυτές που οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε αυτή την «άβολη» πολιτικά θέση, ειδικά μετά και τη δημόσια παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου περί απόσυρσης του επίμαχου νομοσχεδίου, που θυμήθηκαν το διάλογο του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησιάς με τον Πάνο Καμμένο τον Νοέμβριο του 2016. Μια στιχομυθία που είχε γίνει στον απόηχο της μεγάλης κόντρας κυβέρνησης-εκκλησίας με αφορμή τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Όπως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αποκαλύψει μερικές μέρες αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, σχεδόν μετά δακρύων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του είχε πει: "Αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί. Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο – σχεδόν μετά δακρύων – αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε".
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αναρωτιούνται γιατί αυτή τη φορά (με το νομοσχεδιο για την αλλαγή φύλου) ο Πάνος Καμμένος δε θυμήθηκε τα λόγια που είχε πει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό την απόσυρση του σχεδίου νόμου, όπως ζήτησε ο κ. Ιερώνυμος;
Τί άλλαξε από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017;
Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει με πειστικό τρόπο είναι ο ίδιος ο κ. Καμμενος.