Του Τάσου Ευαγγελίου
Λίγο πριν τις εκλογές, με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν τα ποσοστά τους να εξαϋλώνονται και τη διαφορά να παραμένει παγιωμένη, ρίχνονται στη μάχη τα δάνεια των κομμάτων και η... Novartis. Σήμερα ξεκίνησαν με το πρώτο σκέλος της στρατηγικής που έχει εδώ και καιρό χαραχτεί στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη εβδομάδα θα ακολουθήσει η υπόθεση που ξεκίνησε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» για να καταλήξει στην αναζήτηση μεθόδων προκειμένου να καταστεί εφικτή η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειωθεί η δημοκοπική διαφορά και εν όψει των ευρωεκλογών σε λιγότερο από δύο μήνες, ξαφνικά ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την Οικονομική Εισαγγελία να ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, κατά τραπεζικών στελεχών καθώς και κατά των προσώπων που διετέλεσαν ταμίες στα δύο κόμματα.
Είναι γεγονός ότι το θέμα των δανείων των κομμάτων δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έχει επεξεργαστεί και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό άλλωστε η υπόθεση που είχε τεθεί στο αρχείο το 2013 ανακινήθηκε το 2017 εκ νέου με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημιτηρίου που αναβίωσε ουσιαστικά το πόρισμα Καλούδη. Πόρισμα που εξ αρχής έκανε λόγο για δάνεια χωρίς εξασφάλιση προς τα κόμματα με εγγύηση μόνο την μελλοντική χρηματοδότηση.
Για το λόγο αυτό έγινε και εξεταστική επιτροπή στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που όμως δεν οδήγησε στο επιθυμητό για το Μαξίμου αποτέλεσμα και ως εκ τούτου το πόρισμα που εκδόθηκε εστάλη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για περαιτέρω διερεύνηση. Και αυτό διότι ακόμη και το πόρισμα το οποίο συνέταξαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δείχνει ότι τα δάνεια ήταν νόμιμα.
Αίφνης η έρευνα της οικονομικής Εισαγγελίας ολοκληρώθηκε. Και έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί ένα αφήγημα για να αντιμετωπίσει αφενός τη σκληρή κριτική για την κατάσταση στην οικονομία και την καθημερινότητα αφετέρου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεχόμενος πυρά ακόμη και από τους επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδος.
Επίσης έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει, με επίσημες δηλώσεις δύο κορυφαίων υπουργών, του Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Δραγασάκη, οπισθοχώρηση μπροστά στις εντολές των θεσμών για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α κατοικίας.
Το αφήγημα για τα δάνεια των κομμάτων είναι «γαργαλιστικό». Τραβά την προσοχή και δίνει τη δυνατότητα να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι για το παλιό και το νέο. Βέβαια η εισαγγελική παραγγελία δεν περιλαμβάνει ούτε το θέμα με το ακίνητο της Κουμουνδούρου ούτε την υπόθεση με τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί των δανείων του.
Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός πως το θέμα των δανείων των κομμάτων χρίζει διερεύνησης. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο και προφανώς πρέπει να υπάρξει έλεγχος. Επίσης προφανώς η πρακτική των υπέρογκων δανεισμών από τα κόμματα κρίνεται από όλους. Πολύ δε περισσότερο όταν όλοι πλέον υποστηρίζουν πως δεν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα για να λειτουργήσουν
Όμως η εργαλειοποίηση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και οι πιέσεις που ασκούνται στη Δικαιοσύνη για να προχωρήσουν υποθέσεις (δημοσίως μάλιστα) εγείρουν ερωτήματα και προκαλούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλων.
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που κάνουν λόγο επαναφορά της υπόθεσης Νovartis στο προσκήνιο πληθαίνουν. Την επόμενη εβδομάδα ίσως γίνει πράξη η κλήση πολιτικών προσώπων για καταθέσεις ανωμοτί.
Πράξη που ουσιαστικά θα επιχειρήσει να εκθέσει τα πολιτικά αυτά πρόσωπα που θα αντιμετωπίζουν το στίγμα του υπόπτου επί μακρόν και θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.
Υ.Γ. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχωρούσαν σε δανεισμό υποθηκεύοντας την μελλοντικής του χρηματοδότηση καθώς και ότι επλήγησαν όπως το σύνολο της χώρας από την κρίση. Δεν αποτελεί άλλοθι αλλά μια πραγματικότητα για τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης.