Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 και μετά, οι οποίες θα ψηφιστούν αύριο στη Βουλή, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής συσχετίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που γνωστοποιήθηκε στον ελληνικό Τύπο στις 10.05.2017, με απολύτως ανάλογη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου το 2012, επί της οποίας είχαν υπάρξει και σχετικές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν.
Ο ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, υπενθυμίζει ότι, όταν ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, το 2013, κ. ΌλιΡεν, είχε ερωτηθεί για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις του Μνημονίου, ιδίως όσον αφορά σε συνταξιοδοτικά θέματα Δημοσίου, απάντησε ότι:
«Κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».
«Η συμμόρφωση των μέτρων του προγράμματος με τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου και του ελληνικού συντάγματος, καθώς και με άλλες συναφείς διεθνείς υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να διασφαλίζεται από τα ελληνικά δικαστήρια. Οι ελληνικές αρχές δεν μας πληροφόρησαν για την ύπαρξη προβλήματος με τα μέτρα του νόμου 4093/2012. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποια μέτρα παραβιάζουν το σύνταγμα ή την ελληνική νομοθεσία, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τροποποιηθούν από τις ελληνικές αρχές».
Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χουντής, αναφέρει ότι, πολύ πρόσφατα, «την 10.05.2017, έγινε γνωστό στον Τύπο ότι, το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε εκ των προτέρων ως αντισυνταγματικές τις περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων από το 2019, οι οποίες συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς και πρόκειται να ψηφιστούν την 18.05.2017 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», διότι, «οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και διότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος που προβλέπει περικοπές ύστερα από 2 χρόνια, χωρίς αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπουν η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, και αφού υπενθυμίζει ότι «η ικανοποίηση της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περί αντισυνταγματικότητας, ακόμη εκκρεμεί και ότι, η νέα πρόκειται να επισημοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα», ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι «σκοπεύει να αποσύρει τις, κρινόμενες ως αντισυνταγματικές, διατάξεις του νομοσχεδίου, όταν η ανωτέρω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισημοποιηθεί» και εάν προτίθεται να «εξετάσει αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εφόσον Ανώτατο Δικαστήριο κράτους-μέλους διαπιστώνει παραβίαση».
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αύριο Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πολλές φορές, Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει μνημονιακά μέτρα ως αντισυνταγματικά. Και τότε ξεκινά ένα … κρεσέντο υποκρισίας!
«Η Κομισιόν “νίπτει τας χείρας της” και δηλώνει ότι “είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιήσει τους νόμους που κρίνονται αντισυνταγματικοί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας”.
«Οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τολμούν καν να θέσουν απέναντι στους δανειστές το θέμα αντισυνταγματικότητας, καταρρακώνοντας το κύρος του Συντάγματος, αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
«Η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, βρίσκεται στην πιο θλιβερή κατάσταση, όχι μόνο γιατί «κύκλοι» του Μαξίμου διαρρέουν ότι «οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές», αλλά και γιατί σε λίγες ώρες, μέσα στη Βουλή, θα αναγκαστούν “να γλείψουν εκεί που έφτυναν”».
Υπενθυμίζουμε τι είχε πει για τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 7/11/2012, όταν ψηφιζόταν το Δεύτερο Μνημόνιο:
«Φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αρνητική γνωμοδότηση τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο όμως πλέον και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σε σχέση με την συνταγματικότητά του.
Βέβαια, απ' ότι φαίνεται, όσες περισσότερες γνωμοδοτήσεις αντισυνταγματικότητας έχετε, τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα. Γιατί μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε αυτό το καταστροφικό έργο που έχετε αναλάβει,δενλογαριάζετε ούτε το Σύνταγμα, ούτε θεσμούς, ούτε διαδικασίες.
Με δυο λόγια ψηφίζετε άρον-άρον, έναν καταφανώς αντισυνταγματικό νόμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια, εκτός και εάν φροντίσετε μέχρι τότε να ακυρώσετε ακόμα και το Σύνταγμα.Να αναγνωρίσετε ως Σύνταγμα της χώρας, τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια.
Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, μέχρι πού μπορείτε να φθάσετε; Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η λογική σας. Πού βάζετε κόκκινη γραμμή, πού βάζετε όριο σε αυτή την κατρακύλα;».