Στις 10:00 το πρωί αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το προσφυγικό, που επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη γείτονα χώρα.
Το βράδυ το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια εξέφρασαν η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό.
Στο επίκεντρο βρίσκονται όλα τα θέματα που αφορούν την προσφυγική κρίση, όπως το νομοσχέδιο, η κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά, αλλά και οι πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία με βάση της συμφωνία Ε.Ε. - Άγκυρας, την ερχόμενη Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο έχει πάντως προκαλέσει διαιρέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ομάδα των 53ων να διαφοροποιείται ξεκάθαρα από την κυβερνητική γραμμή, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας ως «αρνητική εξέλιξη» που δε συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα και εγείρει «σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα».
Αναφερόμενος εμμέσως στις ενστάσεις των «53» στον, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξήγησε νωρίτερα ότι η Ελλάδα δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η συμφωνία να λειτουργήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της όλης συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατό να αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου που θα καταθέτουν οι πρόσφυγες όταν φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου, πριν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λάβουν μέρος και ειδικοί δικαστές που θα σταλούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Οι επαναπροωθήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα, με την επιστροφή 500 προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Νομικά κενά υπάρχουν και στην πλευρά της Τουρκίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως να αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει ότι θα νομοθετήσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας έως τις 4 Απριλίου.
ΠΗΓΗ: skai.gr