Επίθεση κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου με αφορμή τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην οποία ανάφερε ως μειονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα «μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων», εξαπέλυσαν στελέχη του κόμματος.
Ο επικεφαλής της τάσης «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ αν και απαρίθμησε, μεταξύ άλλων, ως προσόντα του πρώην πρωθυπουργού «την λαϊκότητα και τον τακτικισμό του», οι αρνητικές αναφορές του για τον πρόεδρο του κόμματος προκάλεσαν εσωκομματικές «αναταράξεις», με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να δέχεται τα «πυρά» των προεδρικών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης σχολίασε πως «O "ατομικός διανοούμενος" πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κ,αναζήτηση "αυτοπεποίθησης". Ο "συλλογικός διανοούμενος", πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: "Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[...]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε"#τσακαλωτος».
O "ατομικός διανοούμενος" πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κ,αναζήτηση "αυτοπεποίθησης". Ο "συλλογικός διανοούμενος", πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: "Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[...]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε"#τσακαλωτος
— Χρ.Βερναρδάκης (@ChVernardakis) February 21, 2022
Αιχμές κατά των απόψεων του Ευκλείδη Τσακαλώτο άφησε και ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος σε ανάρτησή του σημείωσε ότι η άποψη του κ. Τσακαλώτου αποτελεί «απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση» και πως «η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία».
Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:
«αυτοπεποίθηση
και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει - μάταια στην προκειμένη - και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική.
Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση . Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα.
Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.
Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500....και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό.
καλή βδομάδα»