Δύο λέξεις σηματοδοτούν, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, την στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι και τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν πραγματοποιηθούν. Η φράση «για όλους» θα ακούγεται όλο και πιο έντονα από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των μελών της κυβέρνησης, καθώς αποτυπώνει τον πυρήνα της τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα.
Κοντά στο «για όλους» θα μπαίνει η έννοια της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της προοπτικής και θα συμπυκνώνει την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιτύχει ανάπτυξη για όλη την κοινωνία, την οποία και θα αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης ξεχωριστά στην καθημερινότητα του.
Το «για όλους» αναμένεται να έχει περίοπτη θέση και στο 14ο συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-5 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τα επόμενα βήμα της διακυβέρνησης του.
Μια διακυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τους προσεχείς μήνες δύο βασικές προκλήσεις:
- Την πανδημία και την κορύφωση του τέταρτου κύματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαθέτουν δύο βασικά σενάρια με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
- Το αισιόδοξο, το οποίο προβλέπει επιπεδοποίηση των κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και αμέσως μετά μία μικρή πτώση των μολύνσεων. Με βάση αυτό το σενάριο δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα όσα ελήφθησαν θα λειτουργήσουν ώστε να τεθεί το κύμα της πανδημίας σε έλεγχο.
- Το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Δεκέμβριο και λήψη νέων μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα. Μέτρα που θα στοχεύσουν εκ νέου στους ανεμβολίαστους. Ούτε και σε αυτό το ενδεχόμενο συζητείται η πιθανότητα ενός νέου lockdown από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
- Η ακρίβεια και η αντιμετώπιση της. Ζήτημα που αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά και ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας, η οποία και θα είναι αφιερωμένη στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μια κοινοβουλευτική διαδικασία που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτός απροόπτου θα εξελιχθεί σε μία εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση κορυφής.
Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησής του ο Kυρ. Μητσοτάκης θα σημειώσει την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης εφόσον χρειαστεί και θα θυμίσει την επιλογή του να δώσει 42 δισ ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας την περίοδο της πανδημίας, ενισχύοντας και την απασχόληση. Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτού του συμπεράσματος θα αναδείξει την συνεχή μείωση της ανεργίας που υποχώρησε από το 13,9% τον Αύγουστο στο 13% το Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση το διάστημα μέχρι και το πρώτο δίμηνο του καινούργιο χρόνου θεωρείται καθοριστικό για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί «καυτά» θέματα. Ζητήματα που αναλόγως των εξελίξεων μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο γεγονότων, παρότι στο Μαξίμου αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του 2022.