Το ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής, είναι πλέον δεδομένο. Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη και απαιτεί μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τους νοσηλευόμενους.
Μέσα σε αυτή την τόσο ασφυχτική κατάσταση που προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να θεωρεί ως το μέσο για την πιο γρήγορη επάνοδο σε μία σχετική κανονικότητα. Μία κανονικότητα που αποτελεί τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, κατά τη διάρκεια των συνεχών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν κάνει σαφές στους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι παρά τον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο αριθμός των εισαγωγών στην εντατική και τελικώς ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν είναι μικρός.
Πρόκειται για μία παράμετρο που γεμίζει με αισιοδοξία λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι αυτή η σχέση μεταξύ κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ έχει να κάνει με το εμβόλιο αλλά και το ότι η έξαρση οφείλεται στις μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο θανατηφόρες. Το στοιχείο αυτό λοιπόν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά ότι με την «ευλαβική» τήρηση των νέων πιο αυστηρών περιοριστικών από τους πολίτες και με τη συνέχιση των εμβολιασμών, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η εικόνα θα βελτιωθεί.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας αν και κουρασμένη τηρεί τους περιορισμούς, οι οποίοι αποφασίστηκαν εγκαίρως. Ας φανταστούμε τί θα είχε συμβεί αν δεν είχαν παρθεί τα συγκεκριμένα μέτρα πριν από μερικές εβδομάδες. Η εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η διασπορά που παρατηρείται σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε στελέχη που κορονοϊού που είναι προϊόν μεταλλάξεων, με συνέπεια ο ιός να είναι πιο μεταδοτικός.
Σε κάθε περίπτωση μοναδικό εργαλείο για την αλλαγή της εικόνας και κυρίως για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, παρότι τη δεδομένη στιγμή φαντάζει σχετικά μακρινό, είναι οι εμβολιασμοί. Μολονότι η Ελλάδα έχει παραλάβει λιγότερα εμβόλια από όσα θα μπορούσε να χορηγήσει, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο και μέχρι τέλος Μαρτίου τα 1,75 εκατομμύρια.
Όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου, ενώ έχει δρομολογηθεί η κάλυψη και των ευπαθών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν ότι σε δύο εβδομάδες η εικόνα θα είναι καλύτερη και βήμα βήμα θα προχωρήσει η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας με στόχο το ολικό άνοιγμα της αγοράς.