Η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, η παραγωγή και υλοποίηση απτών και μετρήσιμων πολιτικών, εξακολουθεί να παραμένει το μείζον για το Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από τις κάλπες του Ιουνίου, όταν το βασικό συμπέρασμα του αποτελέσματος ήταν ότι όσα γίνονται ή αποφασίζονται, δεν έχουν αυτομάτως αντίκρισμα στην καθημερινότητα του πολίτη.
Οι αλλαγές των προσώπων στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων ήταν το πρώτο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και η απόδοσή του να μεγιστοποιηθεί. Συνέχεια αυτών των αποφάσεων, ήταν οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων, των ανθρώπων δηλαδή, που ουσιαστικά «τρέχουν» τα θέματα της αρμοδιότητάς τους μέρα με την μέρα.
Η αξιολόγηση όσων βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα οδήγησε σε αλλαγές στο 1/3 των Γενικών Γραμματειών, ουσιαστικά σε 25, με τις 6 από αυτές να είναι μετακινήσεις.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι «με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε, οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι με το νέο σχήμα δημιουργείται μια πιο ισχυρή οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης.
Παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο προτάσσουν τις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος το τελευταίο διάστημα στους τομείς της υγείας, στη στεγαστική κρίση, τους ευάλωτους πολίτες και τα άτομα με αναπηρία, παράλληλα, συνεχίζεται και η προσπάθεια να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο μείζον των τελευταίων πολλών μηνών, το πρόβλημα των ανατιμήσεων, κυρίως στα σούπερ μάρκετ και την ενέργεια.
Εκτιμήσεις και πρώτα στοιχεία, που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου - όπως τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ κατά μέσο όσο ήταν 1,92 % χαμηλότερες από πέρυσι και αναμένεται αντίστοιχη αποκλιμάκωση και τον Ιούλιο- οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις είναι πλέον ενθαρρυντικές, όπως τις χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν οι ενδείξεις αυτές επαληθευτούν και στα επικείμενα στοιχεία, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για απτά και θετικά αποτελέσματα ενός πλέγματος μέτρων, που έχει λάβει όλο το τελευταίο διάστημα. Επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιμονή σε μέτρα, όπως οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά.
Για το λόγο αυτό, προαναγγέλλεται η συνέχιση των ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα από πλευράς ΔΙΜΕΑ –που ενισχύεται με ακόμη 50 ειδικούς και ήδη διενεργεί ελέγχους σε 26 μεγάλες εταιρείες για την εφαρμογή του νόμου για τη συγκράτηση των τιμών- η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους τομείς εκείνους, που υπάρχει η υποψία δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η αγορά της ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ουρανοκατέβατα κέρδη, που εξασφάλισαν οι παραγωγοί ενέργειας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει, στέλνοντας το μήνυμα, όπως είπε, ότι «δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μία αγορά ενέργειας που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε».
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρέμβει αν διαπιστωθεί, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis, που παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για τα προϊόντα, ώστε να μπορούν να κάνουν τις πιο συμφέρουσες αγορές, αλλά και η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας, ώστε να ανταποκριθούν στην ανάγκη μείωσης των τιμών, είναι στη δέσμη μέτρων, που το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να προωθεί.
Το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων, που ξεκίνησε με την ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπληρώνει πλέον δύο χρόνια, έχοντας επαναφέρει το θέμα της ακρίβειας στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η απάντηση απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις δε μπορεί παρά να είναι η αναπτυξιακή πολιτική και η στόχευση για αύξηση των εισοδημάτων.