«Στοίχημα» η διατήρηση των κυβερνητικών αντανακλαστικών εν μέσω θέρους
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

«Στοίχημα» η διατήρηση των κυβερνητικών αντανακλαστικών εν μέσω θέρους

Να μην υπάρξει «κενό» στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, συνεχίζοντας την προώθηση πολιτικών, που άπτονται, κυρίως, της καθημερινότητας των πολιτών, την ώρα, που ο κρατικός μηχανισμός καλείται να ανταποκριθεί στις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργούνται στα μέτωπα των πυρκαγιών, εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων κλιματικών συνθηκών.  

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα, ενώ ανάλογο «σήμα» στέλνει και η συνέχεια των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα σε υπουργεία, όπως τα Υγείας και Εργασίας, που διαχειρίζονται θέματα «πρώτης γραμμής» στην κυβερνητική ιεράρχηση, την ώρα, που στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, με αναταράξεις σε επίπεδο κορυφής. Οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν σχολιάζονται από τα κυβερνητικά στελέχη δημοσίως, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί το νέο τοπίο, που μπορεί να δημιουργήσουν τόσο οι κάλπες στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο και οι νέοι συσχετισμοί, που διαμορφώνονται στην Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστικό του στίγματος, πάντως, που ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει, ήταν το περιεχόμενο της καθιερωμένης κυριακάτικης ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επισημάνσεις για σειρά μικρών ή μεγάλων αλλαγών, που υλοποιούνται. «Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και φυσικά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να θεραπεύσουμε διαχρονικές πληγές και οι πολίτες να δουν τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια» ήταν το μήνυμα, που έστειλε, προτάσσοντας σειρά δράσεων, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ψηφιοποίηση του κράτους και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αποτελεί για την κυβέρνηση ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα», καθώς διατρέχει τις σχέσεις πολιτών και δημόσιας διοίκησης και μπορεί να παράγει απτά αποτελέσματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων, που θα τον δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες, επιλέγοντας μέσα από την πλατφόρμα myinfo τα δύο από τα τρία ψηφία που τον απαρτίζουν συν το ΑΦΜ τους. Παράλληλα, δημιουργείται ένας νέος πολύ πιο ισχυρός τρόπος αυθεντικοποίησης, με νέους κωδικούς που θα είναι πολύ πιο ασφαλείς απέναντι σε χάκερς, ενώ από την Τρίτη, στο gov wallet προστίθενται νέα έγγραφα, όπως η ασφαλιστική ενημερότητα.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», μια σημαντική επένδυση ύψους 41,9 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, έργο, που θα εντάξει την Ελλάδα στις χώρες με τα 30 ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα στον κόσμο, καθώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εφαρμογών Ai για την καινοτομία, την υλοποίηση νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για τους πολίτες, το επιχειρείν, την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Η ψηφιοποίηση προχωρά και στον τομέα της υγείας, με τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ μέσω της θα παρακολουθούνται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο η συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρεία, ώστε η πολιτεία να διασφαλίζει, όχι μόνο τη διαφάνεια, αλλά και την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων για κάθε ασθένεια στην καλύτερη τιμή.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ενταθεί αυτό που ονομάζουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο στο κυβερνητικό έργο, «κλείνοντας» εκκρεμότητες του παρελθόντος. Χαρακτηριστικοί οι χώροι της παιδείας, αλλά και της δικαιοσύνης. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα, που μετά από 25 χρόνια, επικύρωσε την περιβόητη Σύμβαση της Λισσαβόνας για την αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων από μία χώρα-μέλος της ΕΕ στην άλλη. Η κύρωση της Σύμβασης έρχεται σε συνέχεια της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό τοπίο στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις κινήσεις της επόμενης ημέρας και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει από τον Σεπτέμβριο του 2025, στην Α’ Λυκείου ένα νέο μάθημα περί οικονομίας, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον οικονομικό αλφαβητισμό, σε μια χώρα, που εξέρχεται πλέον από μια δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση.

Έχοντας προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, μιλώντας για αναγνώριση της προσπάθειας από τον ΟΟΣΑ, καθώς έκθεση του οργανισμού σημειώνει ότι από τις 49 συστάσεις που είχαν γίνει υλοποιήθηκαν οι 38, δηλαδή το 78%. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα, ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, η στρατηγική καταπολέμησης της απάτης στο Ταμείο Ανάκαμψης, η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας εάν αυτή δεν συνοδεύεται από ένα κράτος δικαίου, θεσμούς, νόμους και δικαιοσύνη που λειτουργούν σωστά, γρήγορα και με βάση τα διεθνή πρότυπα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όμως, αποτελεί πλέον και κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για «διάψευση όσων επιχειρούν εδώ και αρκετό καιρό μια συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας».