Με ρυθμούς αργούς που δεν αρμόζουν στη σοβαρότητα αλλά και στον επείγοντα χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης συνεχίζει να κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες όλοι μιλούν για πρόοδο των σχετικών συζητήσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη, η οποία όμως δεν είναι ικανή για να δημιουργήσει μια ισχυρή κοινή απάντηση στο τσουνάμι των ανατιμήσεων στο χώρο της ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στους διαδρόμους των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη και την Παρασκευή θα καταλήξουν με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων σε ένα γενικής εφαρμογής πλαίσιο μέτρων που όμως η πλειοψηφία τους θα αρχίσει να υλοποιείται τον επόμενο χειμώνα.
Με άλλα λόγια η ΕΕ θα συμφωνήσει σε έναν κοινό βηματισμό αλλά επειδή η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος στην αγορά ενέργειας σε συνδυασμό με τα πολλά και ισχυρά συμφέροντα των κρατών μελών μεταφέρουν τον χρόνο δράσης για τον ... επόμενο χειμώνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Όπως μεταφέρει στο liberal.gr ευρωπαϊκή πηγή, οι 27 αυτό το διήμερο στη βελγική πρωτεύουσα θα θελήσουν να στείλουν επί της ουσίας ένα πολιτικό μήνυμα ενότητας της Ευρώπης, παραμερίζοντας τις σημαντικές διαφορές που τους χωρίζουν στο κομμάτι της ενέργειας. Ακόμα και αυτό πάντως δε θα είναι αρκετό ή τουλάχιστον τόσο ώστε να ενεργοποιηθούν τα όποια μέτρα άμεσα.
Η συζήτηση για το πλαφόν μπορεί να έχει όντως ανοίξει για τα καλά στους κόλπους του ευρωπαϊκού συμβουλίου, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στην ελληνική πρόταση, όμως δεν αναμένονται σχετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ακόμα και για το λεγόμενο «ιβηρικό μοντέλο» που έχει μπει στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά κενά για το πώς τελικά μπορεί να εφαρμοστεί.
Η Αθήνα γνωρίζει καλά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου παρότι δεν κρύβουν την ενόχληση τους για τον αργό τρόπο που αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν σημαντικό ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν μπει, έστω και καθυστερημένα, στο τραπέζι των συζητήσεων. Παρόλαυτα δεν περιμένει τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις αν και πιέζει προς την κατεύθυνση της λήψης. Για το λόγο αυτό επιμένει στα μέτρα που ήδη έχει λάβει και τα οποία θα ενισχύει με μεγαλύτερα ποσά.