Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε, στο περιθώριο των εργασιών της 12ης Υπουργικής Συνόδου ASEM στο Λουξεμβούργο, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης της Κίνας, κ. Wang Chao. Αργότερα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Μαλαισίας, D. Othman Hashim, με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, κυρία Retno Marsudi και με τον με Σύμβουλο Πρωθυπουργού Πακιστάν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, S. Aziz.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε, στο περιθώριο των εργασιών της 12ης Υπουργικής Συνόδου ASEM στο Λουξεμβούργο, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης της Κίνας, κ. Wang Chao.Κατά τις συνομιλίες έγινε μία σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Chao για την εμπιστοσύνη που δείχνει η Κίνα στην ελληνική οικονομία και στον τομέα των επενδύσεων. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, στις αρχές του 2016, στην Αθήνα, η δεύτερη συνάντηση (σε συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα) Ελλήνων και Κινέζων εμπειρογνωμόνων σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
Συζητήθηκε, επίσης, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα των πολιτιστικών ανταλλαγών και ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την υπό επεξεργασία πρωτοβουλία του για την πραγματοποίηση – και εξέταση δυνατότητας μελλοντικής θεσμοποίησης - μιας Διεθνούς Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν χώρες που έχουν ιδιαίτερη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Συζητήθηκαν, τέλος, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Κινέζο Υφυπουργό για την σταθερά υποστηρικτική στάση της Κίνας. Ο κ. Wang Chao εξέφρασε τη βούληση της Κινεζικής Κυβέρνησης να στηρίξει την οικοδόμηση μιας συνολικής στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα, καθώς και να διευρύνει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών. Ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε, τέλος, για την υποστήριξη Ελλάδος σε θέματα συνεργασίας ΕΕ-Κίνας και για τη συνεργασία σε θέματα δραστηριότητας της COSCO και εξέφρασε την ευχή να ιδρυθεί το ταχύτερο δυνατό το πολιτιστικό κέντρο της Κίνας στην Αθήνα.
Στο περιθώριο των εργασιών της 12ης Υπουργικής Συνόδου ASEM στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Μαλαισίας, κ. Datuk Othman Hashim.
Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία, στις αμοιβαίες πολιτιστικές ανταλλαγές και στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Εξετάστηκε, επίσης, η προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων δικαίου θαλάσσης. Συμφωνήθηκε, τέλος, να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή επισκέψεων των Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών.
Κατόπιν, συναντήθηκε μετην Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, κυρία Retno Marsudi.
Η κυρία Marsudi εξέφρασε την ισχυρή βούληση της χώρας της να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά προκειμένου να δοθεί ώθηση σε όλα τα εκκρεμή θέματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιδίωξη της Ινδονησίας για άρση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στο χώρο Schengen.
Ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε την Ινδονήσια ομόλογό του για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει σε θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ινδονησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε, από πλευράς του, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και στη χρησιμότητα της εν προκειμένω συνεργασίας με την Ινδονησία. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων επί ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο η Ινδονησία αποτελεί μέλος.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, τέλος, στην πραγματοποίηση ανταλλαγών επισκέψεων των πολιτικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Ο Υπουργός συναντήθηκε και με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού του Πακιστάν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Sartaj Aziz.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες της πακιστανικής πλευράς για άμεση και άνευ προσκομμάτων εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Πακιστάν.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, όπως ο πολιτικός, ο στρατιωτικός, ο εκπαιδευτικός και ο πολιτιστικός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ