Microsoft: Διεθνές case study το νέο σύστημα AI του Κτηματολογίου - Επαφές Μητσοτάκη με Google και OpenΑΙ

Microsoft: Διεθνές case study το νέο σύστημα AI του Κτηματολογίου - Επαφές Μητσοτάκη με Google και OpenΑΙ

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του «AI Action Summit», βρέθηκε η στρατηγική της Ελλάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές που έχει αναπτύξει.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε επίσης, το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ, ο «ΦΑΡΟΣ», ένα από τα πρώτα επτά «σχήματα» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναπτυχθεί έχοντας ως υπολογιστικό πυρήνα τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Ο «ΦΑΡΟΣ» τοποθετεί τη χώρα μας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς επίσης και μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «Kids Wallet» μια εφαρμογή στα πρότυπα του «Gov.gr Wallet» για παιδιά, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη παρέχοντας προεγκατεστημένες δυνατότητες γονικού ελέγχου, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «AI Action Summit» υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από πλήθος χωρών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Demis Hassabis

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης διεθνώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της ΑΙ, που θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Demis Hassabis στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο James Manyika, αντιπρόεδρος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Google.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.

Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες. 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Börje Ekholm, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον.