Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία, συγκαλείται σήμερα στις 13:30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ χθες ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη ρητή καταδίκη των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης. Παράλληλα, ενημέρωσε πως η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία και επισήμανε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στις προκλήσεις της Άγκυρας με δύο επιστολές, μια προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και μια προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.
Στην πρώτη επιστολή, που θα σταλεί προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, θα αναπτύσσεται συνολική η ελληνική θέση και θα αναφέρεται πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
Η προσπάθεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τη στιγμή που παρεμβάλλονται άλλες χώρες, όσο και αν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά δεν δύναται να νομιμοποιηθεί καθ'' οιονδήποτε τρόπο και αυτή τη διάσταση η Ελλάδα την αναδεικνύει διεθνώς.
Η δεύτερη επιστολή, που θα σταλεί προς τον πρόεδρο του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, θα περιλαμβάνει και την διάσταση του κινδύνου που αναδεικνύεται για το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου από την προκλητικότητα της Τουρκίας και την υπογραφή της συμφωνίας.
Εξάλλου, στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα επανέλθει, θέτοντας το ζήτημα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μία σαφής καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν και μία εξίσου σαφής υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την κλιμάκωση της έντασης επιλέγει ο Ταγίπ Ερντογάν
Στην κλιμάκωση της έντασης επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας ως «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα και απειλώντας πως η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειες της αυτές. Παράλληλα, μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα ακόμη και σε Διεθνή Ύδατα.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία με τη Λιβύη μπορεί να γίνουν από κοινού έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δραστηριότητες στη Μεσόγειο χωρίς την συμφωνία της χώρας του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν γραμμή μεταφορά φυσικού αερίου λόγω της συμφωνίας αυτής.