Το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ειδικά στον τομέα της σίτισης, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και τη μήνυση κατά τριών δημοσιογράφων της που οδήγησε στην κράτησή τους.
Διεθνή ΜΜΕ αλλά και εγχώρια αποκαλύπτουν πτυχές της υπόθεσης που οδήγησε στην παρέμβαση της Κoμισιόν και την αποκάλυψη ότι ήδη διεξάγεται έρευνα από την Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της διαφθοράς
Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφέρεται στις στενές φιλικές σχέσεις των ιδιοκτητών της εταιρείας... που αναλαμβάνει τη σίτιση της Μόριας αλλά και άλλων χώρων υποδοχής μεταναστών με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, παρουσιάζοντας συμβάσεις διαγωνισμών και αποφάσεις που εγείρουν ερωτήματα και χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Συγκεκριμένα στο θέμα των φιλικών σχέσεων και των συμβάσεων τα «Παραπολιτικά» αναφέρονται στις φιλικές σχέσεις που έχει ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές στη βιομηχανία σίτισης των προσφύγων, που είναι ο κ. Ιωάννης Τουτζιαρίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Pot & Pan Food Services A.E με την οικογένεια του κ. Πάνου Καμμένου. Σχέσεις οι οποίες - σύμφωνα πάντα με τα «Παραπολιτικά» - χρονολογούνται από τον αείμνηστο Ηλία Καμμένο, ενός εκ των σημαντικότερων επιχειρηματιών στη χώρα και τον πατέρα του κ. Τουτζιουρίδη, Χάρη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσης, ο γιος του Χάρη Τουτζιαρίδης, Ιωάννης, έχει φιλικές σχέσεις με την αδελφή του κ. Καμμένου, όπου αμφότεροι η κ. Καμμένου είναι προπονήτρια της γυναικείας ομάδας πόλο και ο κ. Τουτζιαρίδης πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι. Όπως αναφέρει και οι δυο ασχολούνται παιδιόθεν με τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένη, ενώ και ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος ασχολείται με τον όμιλο.
Η εφημερίδα δίνει αναλυτικά και τις διαδοχικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί ή ανανεωθεί με την εταιρεία Pot & Pan Food Services A.E και τους συνεργάτες της για τι σίτιση στο κέντρο φιλοξενίας. Όπως σημειώνει συνολικά οι συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία και τους συνεργάτες της έχουν ξεπεράσει τα 12,6 εκατ ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνει, τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικά, ακόμα και ωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη έγκαιρη συμμετοχή υποψηφίων.
Ακόμη, αναφέρεται στις συστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης του «Αρχιπελάγους» σε αναδόχους «γιατί το τρόφιμο ήταν μερικώς ακατάλληλο».
Στο θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων αναφέρεται και δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» του σαββατοκύριακου, το οποίο αποκαλύπτει ότι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Απάτης αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα για να ελέγξουν όλους του φακέλους που αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην υπόθεση της Μόριας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα γραφεία της OLAF έχει περιέλθει και άλλη καταγγελία από ενδιαφερόμενο, ο οποίος ήθελε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων και αποκλείστηκε λόγω των διατάξεων που τέθηκαν, ενώ υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο του 2017 η μη κυβερνητική οργάνωση Solidarity Now κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορά που ζητούσε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης της Ε.Ε. στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάστασης στη Μόρια που αγγίζει τα όρια της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ανακοινώνει πως το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής σχεδιάζει τη μεταφορά 10.000 μεταναστών σε διαμερίσματα.
Πάντως στην εφημερίδα, γίνεται και λόγος για τις παραιτήσεις που συνοδεύτηκαν από καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων όπως αυτή του πρώην γ.γ μεταναστευτικής πολιτικής και Οδυσσέα Βουδούρη.