Την έντονη ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας εξέφρασε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ άλλων ζητήθηκε και το ζήτημα του ΕΣΡ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει να τονίζει την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία. Εάν αυτό συμβεί, πρόσθεσε, ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσας εκκρεμότητας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία καθώς και στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Κουμουτσάκο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και την κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών ενώ μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης».
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος που όπως είπε πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή».
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε σχέση, εξάλλου, με το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση υπογράμμισε ότι στο βαθμό που θα ενσωματώνονται σε αυτό προτάσεις και ρυθμίσεις που θα είναι στο γράμμα και στο πνεύμα όσων προωθούσε και ο ίδιος υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση και στην πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Την ενόχληση της ΝΔ προκάλεσαν πάντως οι διαρροές που έγιναν από κυβερνητικής πλευράς ενώ η συζήτηση Τσίπρα-Μητσοτάκη βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, υποσκάπτουν τη δήλωση πρόθεσης του πρωθυπουργού για αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου. Όπως επεσήμανε εξάλλου, το ύφος της συζήτησης ήταν τελείως διαφορετικό από το ύφος των διαρροών ενώ διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια.
Α. Τσίπρας: Προϋποθέσεις για "καθαρή" πολιτική αντιπαράθεση
Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι που ούτως ή άλλως φεύγουν μαζί με τον υπουργό αλλά η διαφάνεια και ο κομματισμός στην ανάδειξη των στελεχών του Δημοσίου.
Του ζήτησε επίσης να συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΡ ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Τόνισε δε ότι κανένα κόμμα δεν πρέπει να κάνει αβάντες στους μιντιάρχες.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο θέμα του ασφαλιστικού θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους είναι, καθώς δεν μπορεί από τη μια να ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και από την άλλη να επικροτεί τη σκληρή τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο", ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μ. Μαξίμου τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.