Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ερωτήματα, σε ότι αφορά την συνταγματική «νομιμότητα», εγείρονται από την διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές για τις 7 Ιουλίου και όχι για τις 30 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας τα μεσάνυχτα της στρατηγικής του ήττας στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη εκλογών.
«Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», είπε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του επικαλούμενος μάλιστα την ήττα που υπέστη στις εκλογές.
Αυτό σημαίνει πως την ίδια ημέρα ή την επόμενη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το Διάταγμα για τη διάλυση της παρούσας Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο από τον Φρούραρχο.
Όπως το σύνταγμα ορίζει (άρθρο 41) ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες το αργότερο, από τη διάλυση της Βουλής, που όπως προκύπτει από τις διαδικασίες (ανακήρυξη υποψηφίων, ψηφοδέλτια κλπ) δεν μπορεί να είναι κάτω από 22 ημέρες. Συνεπώς εφόσον ο πρωθυπουργός ζητήσει την διάλυση της Βουλής στις 3 του μήνα, το ανώτατο όριο των 30 ημερών θα ξεπεραστεί, εφόσον «απαιτήσει» οι εκλογές να γίνουν 7 Ιουλίου, υπό το πρόσχημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος, πληροφορίες θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να πηγαίνει όντως στον Προκόπη Παυλόπουλο τη Δευτέρα αλλά το Διάταγμα να υπογράφεται αργότερα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Κάτι που πάντως δεν είθισται και θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το κρατήσει και να το υπογράψει σχεδόν μια εβδομάδα μετά.
Υπηρεσιακή Κυβέρνηση
Παράλληλα, προκειμένου να μην παραιτηθεί, πράξη που θα σημαίνει αυτομάτως τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επικαλεστεί «εθνικό θέμα», όπως υπαγορεύει το άρθρο 41, παρ. 2, του Συντάγματος το οποίο αναφέρει ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Αποκλείεται η διάλυση της νέας Βουλής για το ίδιο θέμα»
Παρ' όλα αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συνομολογήσει ότι εκλογές θα γίνουν επειδή υπέστη μια βαριά ήττα. Ειδικότερα το βράδυ της Κυριακής στις δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου ήταν ξεκάθαρος: «Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιο μας για τη στήριξη των πολλών. Δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Ήδη το κάνει. Το έχετε διαπιστώσει. Όμως, η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό. Ανήκει σε όλους εσάς»!
Και συνέχισε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας» για να καταλήξει σημειώνοντας πως «Αμέσως μετά β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι τελικά ο λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με σχέδιο υπέρ των πολλών ή επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε».
Φωτογραφία intime news