Αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας τόσο το χειρότερο για αυτή. Στη φράση αυτή συνοψίζεται η διαστρέβλωση που επιχειρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο από το ΣΥΡΙΖΑ, τα φίλα σε αυτόν προσκείμενα ΜΜΕ και τα τρολς του διαδικτύου για τις αποφάσεις των αμερικανικών αρχών που έκλεισαν την υπόθεση Novartis χωρίς εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Ακολουθώντας μια διασταλτική ερμηνεία ως προς το κείμενο των εγγράφων του υπ. Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επιχειρούν να πείσουν ότι ο όρος «ξένος αξιωματούχος» (foreign official) που αναφέρεται σε αυτά, παραπέμπει σε πρόσωπα και υπουργούς της τότε ελληνικής κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος όρος δεν αναφέρεται σε υπουργούς, πολιτικούς ή άλλη κατηγορία κρατικών υπαλλήλων, παρά μόνο σε γιατρούς και εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Στην ευρεία της έννοια, η φράση “foreign officials” θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάθε άτομο που συνδέεται με το κράτος, ωστόσο είναι προφανές ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει.
Το επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις του ίδιου του υπ. Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Διευκρινίζεται συγκεκριμένα ότι ένας υπάλληλος μιας κρατικής κλινικής θεωρείται «ξένος αξιωματούχος» βάσει της τελικής συμφωνίας με τη Novartis, ενώ στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών που ελέγχονται από το κράτος.
Κυκλοφορεί επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο πως οι αμερικάνικες αρχές δεν έχουν τη δικαιοδοσία να ερευνήσουν πολιτικά και μη-πολιτικά πρόσωπα εκτός συνόρων, καθώς επίσης ότι τα όποια αποδεικτικά στοιχεία βρέθηκαν κατά την έρευνα και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές.
Από πού προκύπτει όμως αυτό το συμπέρασμα, όταν είναι γνωστό παγκοσμίως ότι η αρμόδια αρχή - το FCPA όπως λέγεται στις ΗΠΑ- έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπίζει φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών που αφορούν ξένους αξιωματούχους ;
Πολλώ δε μάλλον όταν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υψηλόβαθμοι εκτελεστικοί υπάλληλοι, νομοθέτες, δικαστές, υπάλληλοι οργανισμών και οργάνων ξένων κυβερνήσεων ;
Ξεχνούν κάποιοι ότι όταν το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «πιάσουν λαυράκι», το ανακοινώνουν αμέσως.
Ενδεικτικά μόνο, τον Σεπτέμβριο του 2018, το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, Petrobras, συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την πραγματοποίηση πληρωμών δισεκατομμυρίων δολαρίων «σε διεφθαρμένους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα στη Βραζιλία». Τον Δεκέμβριο του 2014, το ίδιο πάντα υπουργείο άσκησε δίωξη εναντίον της Alstom S.A. και ορισμένων θυγατρικών της που συμμετείχαν μεταξύ άλλων, σε σχέδιο για δωροδοκία «υψηλού επιπέδου μέλους του κοινοβουλίου της Ινδονησίας». Αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές αποφάσεις.
Τελικά η μη-εμπλοκή πολιτικών είναι ερμηνεία ή παρερμηνεία; Η Novartis θα μπορούσε να ανακοινώσει κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης; Σε αυτό δεν χωρούν υποκειμενικές ερμηνείες και απόψεις. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Παρ’ ότι η Novartis δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με πολιτικούς παραδόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές - όπως ισχυρίζονται κάποια μέσα ενημέρωσης - εντούτοις είναι αξιοσημείωτο ότι σε αντίθεση με τις αρχές άλλων χωρών, δεν υπάρχουν ευχαριστίες προς τις ελληνικές αρχές ούτε αυτές αναφέρονται στα δελτία τύπου του αμερικανικού υπουργείου ή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Εκείνο που μένει από εδώ και πέρα να δούμε είναι πως θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα διερευνηθεί κάθε πρόσφορος τρόπος αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου.