Η εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η εξέλιξη των αυτοψιών και εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης επεξεργασίας των αιτήσεων ώστε να μειωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Μεγάλες προσπάθειες Αρχών και κατοίκων για την αποκατάσταση των ζημιών
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Βόλου μετά την επανάληψη των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Το νερό που κατά διαστήματα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων δεν είναι πόσιμο σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν και που ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ, επισήμανση που έχει κάνει και ο δήμος Βόλου εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.
Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.
Μεγάλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες σε σπίτια και καλλιέργιες. Ακόμη συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Αγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.
Στην υποχώρηση της στάθμης των νερών ελπίζουν οι αρμόδιες αρχές για το δήμο Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς περιοχές αντιμετωπίζουν και σήμερα σοβαρά προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία Elias. Ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί εκ νέου από τους κατοίκους, ενώ σε άλλα οι δρόμοι τους και οι αυλές των σπιτιών έχουν κατακλυστεί από νερά. Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή και προχωρούν σε τεχνικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο, για να εμποδιστεί η ροή των νερών προς κατοικημένες περιοχές.