Τα αποφασιστικά βήματα για το τέλος της ατιμωρησίας

Τα αποφασιστικά βήματα για το τέλος της ατιμωρησίας

Στις μάχες των 1.000 ημερών, που καλείται να δώσει και να κερδίσει η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έχει μια καθαρή αποστολή: να βαθύνει περισσότερο η σχέση εμπιστοσύνης που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ πολιτείας και πολιτών τα τελευταία χρόνια. Να χτυπήσει ριζωμένες παθογένειες, να διαλύσει τις σκιές του παρελθόντος και να αλλάξει νοοτροπίες, που επιδεινώνουν το γενικευμένο αίσθημα, ότι στην πατρίδα μας δεν εφαρμόζονται οι νόμοι.

Αυτή είναι μια βασική υπόσχεση την οποία καλούμαστε να εκπληρώσουμε και o βαθμός υλοποίησής της, να συμπεριληφθεί στην τελική κρίση από τους Έλληνες πολίτες, στην εθνική κάλπη του 2027. Εδώ και πέντε χρόνια, επιτυγχάνουμε συστηματικά μικρές νίκες, σε διαφορετικά πεδία, που θα φέρουν πιο κοντά αυτήν τη σημαντική κατάκτηση.

Το αποδεικνύει η εξάρθρωση κυκλωμάτων σε δημόσιους οργανισμούς αιχμής, όπως στον ΕΟΠΥΥ, όπου η εσωτερική έρευνα του οργανισμού και η μεθοδική δουλειά της ΕΛ.ΑΣ., σταμάτησαν την οικονομική αφαίμαξη, ενώ πλέον κλείνουν οι κερκόπορτες στο σύστημα των συνταγογραφήσεων, αλλά και το «χτύπημα» στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, με την αποκάλυψη του σκανδάλου των εκβιασμών, μαζί με τα άμεσα μέτρα για την προστασία των φορολογούμενων αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους της υπηρεσίας.

Τα άβατα ανομίας δεν είναι πια αθέατα για την ελληνική πολιτεία: Οι αρχές εκριζώνουν δίκτυα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη των φυλακών Ιωαννίνων, που κάποιοι νόμιζαν ότι θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ως έδρα για τις εγκληματικές δραστηριότητές τους. Ταυτόχρονα καταφέρνουν καίρια χτυπήματα, αποκατάστασης της νομιμότητας, όπως της πολυπλόκαμης οργάνωσης των εκβιαστών στον Δήμο Αθηναίων.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών, που θωρακίζουν την επικράτηση του δόγματος για «νομιμότητα παντού», αντανακλώνται και στο στοίχημα της καταπολέμησης της οπαδικής βίας. Τα μέτρα που ισχύουν πλέον, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι κάμερες στα γήπεδα, η αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας, δε λαμβάνουν υπόψιν το πολιτικό κόστος, αλλά υπηρετούν την ξεκάθαρη χάραξη πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένα: να απαλλάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό από αυτήν τη «γάγγραινα».

Τεκμήριο της βούλησής μας να υποστηρίξουμε την εφαρμογή των νόμων, είναι και η μεθοδική ενίσχυση της εμπροσθοφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας. Γι’ αυτό και υλοποιούμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη συστηματική επιστροφή σε μάχιμες υπηρεσίες τουλάχιστον 2.500 αστυνομικών, καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ., για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και να παταχθούν τα δίκτυα που μολύνουν, με την παράνομη δράση τους, τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Με τις παρεμβάσεις μας στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιούμε, αλλά με μία λογική δικαιοσύνης, τα εργαλεία τα οποία έχουν οι δικαστές στα χέρια τους, για να κρίνουν την κάθε υπόθεση. Κλείνουμε, κάθε λογής παραθυράκια, τα οποία ήταν ορθάνοιχτα για πάρα πολλές δεκαετίες, αφαιρώντας τη δυνατότητα σε πρόωρες αποφυλακίσεις, σε εικονικές ποινές και πλέον όσοι διαπράττουν ένα έγκλημα, όταν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν μεγαλύτερες ποινές και οι ποινές αυτές, ονομαστικά, να συνάδουν με την πραγματική έκτιση. Aκούμε, χωρίς μηδενισμούς και αφορισμούς, τη φωνή της κοινωνίας αναζητώντας, εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας, σημειακά φαινόμενα εγκληματικότητας.

Αναγνωρίζουμε άστοχες επιλογές, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί σε εμπόδιο για την απόδοση των ΑΕΙ στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Γι’αυτό υλοποιούμε με συνέπεια το επιχειρησιακό σχέδιο συνεχών εκκενώσεων καταλήψεων, από ταραξίες και μπαχαλάκηδες και εντείνουμε τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει, όποτε απαιτείται, για την αποτροπή φαινομένων ανομίας. Τα πρότυπα της δημοκρατικής κανονικότητας, έχουν ήδη επανέλθει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ΕΚΠΑ και στη Νομική Αθηνών, καθώς επίσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ταυτόχρονα δεν επιτρέπουμε να αμφισβητηθεί η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Επιβεβαιώνεται από τη δυναμική αύξηση των εσόδων, τα οποία αποφέρουν στα κρατικά ταμεία, τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και σειρά μέτρων, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς επίσης η εφαρμογή του διατραπεζικού συστήματος μεταφοράς χρημάτων χωρίς προμήθειες, το γνωστό IRIS.

Πειστήριο της προσήλωσής μας στον κεντρικό στόχο να ενισχυθεί το αίσθημα των πολιτών ότι εφαρμόζονται οι νόμοι, είναι και οι κοινωνικές πολιτικές που ενισχύουν το δίχτυ προστασίας, των εργαζομένων. Αυτό το αποτύπωμα μεγεθύνει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε όλο και περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς έτσι παρακολουθείται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και καταπολεμώνται οι καταχρηστικές πολιτικές των αδήλωτων υπερωριών και των παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.

Η αλήθεια των αριθμών δε διαψεύδεται από καμία μικροπολιτική κριτική, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στο πρώτο επτάμηνο του 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν τις 1,53 εκ., σημειώνοντας αύξηση, συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο των προηγούμενων ετών.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με τα πολλά καλά της, κυριάρχησε για πολλά χρόνια ένα αίσθημα ατιμωρησίας και μη εφαρμογής των νόμων. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι πολλοί συνεπείς, ένιωθαν κατάφωρα αδικημένοι, βλέποντας διάφορες μειοψηφίες να παρανομούν, άνευ συνεπειών. Η αντιστροφή αυτού του αισθήματος, είναι για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι παραπάνω από στοίχημα. Είναι υπέρτατο χρέος και ιερή υποχρέωση.



*Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Διαβάστε Περισσότερα