Δύο ταξίδια του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Παντσέρι, τα οποία πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, σε Κατάρ και Μαρόκο, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών που ερευνούν το Qatargate.
Τα ταξίδια έγιναν την περίοδο που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσω του Μαρόκου αποκτά δυναμική.
Ενώ στο Κατάρ, οι εργασίες για την ανέγερση των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, με όλο το βαρύ φορτίο των ανθρώπινων ζωών που χάνονταν σε ατυχήματα να ρίχνει τη σκιά του στα έργα κατασκευής.
Οι δύο χώρες χρειάστηκαν τότε τη μέγιστη υποστήριξη από τους «φίλους» στους οποίους ήταν βέβαιοι ότι μπορούσαν να βασιστούν, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα των Βρυξελλών, επειδή τους είχαν ανταμείψει δωροδοκώντας τους με πολλά μετρητά και πολυτελή δώρα.
Ποιος ειδοποίησε το Βέλγιο;
Οι κινήσεις του Α. Παντσέρι δεν διέφυγαν της προσοχής των υπηρεσιών πληροφοριών των Εμιράτων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής Corriere. Εκείνες, φέρονται να ειδοποίησαν το Βέλγιο. Ακολούθησε η δημιουργία «φακέλου», για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες δύο ακόμα χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ιταλία κλήθηκε να επαληθεύσει τα ταξίδια του ανθρώπου που κινούσε τα νήματα της ΜΚΟ «Fight intimity». Το πρώτο είχε ως προορισμό το Κατάρ, όπου ο Αντόνιο Παντσέρι διέμεινε για εννέα ημέρες, ενώ το δεύτερο είχε προορισμό το Μαρόκο, όπου διέμεινε έξι μέρες.
Μάλιστα, ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των μαροκινών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο πρέσβης του Μαρόκου
Κρίσιμο πρόσωπο σε αυτές τις έρευνες και συναντήσεις φέρεται να είναι, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο 67χρονος Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, είχε συχνές επαφές με τους Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτζολίνο (σ.σ. ο Ιταλός ευρωβουλευτής που επίσης ερευνούν οι ιταλικές αρχές).
Ο Ατμούν θεωρείται, μάλιστα, ότι είναι μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου και χρησιμοποίησε ως προπέτασμα καπνού την ιδιότητα του πρέσβη.
«Γαϊτανάκι» της διαφθοράς
Τα ιταλικά έγγραφα, που επικαλείται η Corriere, κάνουν λόγο για «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη» ομάδα ανθρώπων που εμπλέκεται στην «υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους των ευρωπαϊκών δομών με ή χωρίς δεσμούς με την ΕΕ».
«Πρόκειται για ένα "γαϊτανάκι" στο οποίο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε τον ρόλο του απεσταλμένου του Παντσέρι», καταλήγει η Corriere della Sera.
Κατάρ: Χώρα - μετρ στην αγορά επιρροής
Το σκάνδαλο που έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες, φέρνει στο φως περισσότερα στοιχεία για το πώς το Κατάρ, η στενή χερσόνησος απόληξη της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσα στο Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκε στο παγκόσμιο επίκεντρο. Πώς μέσα σε τρεις δεκαετίες κατόρθωσε να μετατραπεί σε κεντρικό παράγοντα της διεθνούς σκηνής, χρησιμοποιώντας μία στρατηγική απλή αλλά αποτελεσματική: εντατική αγορά επιρροής μέσω των «γκαζοδολαρίων».
Οικονομικές ή αθλητικές επενδύσεις στο εξωτερικό ή διπλωματικές καλές υπηρεσίες, το εμιράτο δεν παραμελεί κανέναν τομέα για να αυξήσει την επιρροή του στο κόσμο και να υπάρξει σε έναν αραβοπερσικό περίγυρο που συγκλονίζεται από κρίσεις.
«Υπάρχει στο Κατάρ αυτή η επιθυμία να έχει θέση στον παγκόσμιο χάρτη, να έχει ειδικό βάρος, να είναι φίλος με όλο τον κόσμο, να μιλάει με ανθρώπους με τους οποίους οι άλλοι δεν μιλούν. Κατάφεραν να γίνουν απαραίτητοι», δηλώνει στο AFP ο Ζορζ Μαλμπρυνό, δημοσιογράφος της Le Figaro και εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Qatar Papers» που εκδόθηκε το 2019 και είναι αφιερωμένο στις καταριανές χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών έργων.
«Δεν είναι ιδεολόγοι, αλλά πραγματιστές. Η στρατηγική τους είναι επεξεργασμένη και βασίζεται σε μία κεντρική ιδέα: «Όποιος πληρώνει, επηρεάζει».
Αυτή η ιδέα μεταφράζεται σε μία τάση εξαγοράς μεγάλου αριθμού ανθρώπων και με την χρησιμοποποίηση αμφισβητούμενων από άποψη νομιμότητας μέσων», τονίζει ο Ζορζ Μαλμπρυνό.
Αυτή η ανοιχτοχεριά βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς στις Βρυξέλλες, όπου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ανάμεσά τους και μία εκ των αντιπροέδρων του, η Εύα Καϊλή-, κατηγορούνται για χρηματισμό με μεγάλα ποσά από το Κατάρ με αντάλλαγμα την υπεράσπιση των συμφερόντων του.
O ανταγωνισμός με τα Εμιράτα
Πού οφείλεται όμως, η τυχόν εμπλοκή των Εμιράτων στην αποκάλυψη του σκανδάλου; Το βασικό στη στρατηγική του Κατάρ είναι ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ακραίου ανταγωνισμού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ακολουθούν επίσης πολύ επιθετική στρατηγική στις επιχειρήσεις επιρροής σε παγκόσμια κλίμακα και, σε μικρότερο βαθμό, με την Σαουδική Αραβία», εξηγεί η Εμά Σουμπριέρ του Institut de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής στην Νίκαια, την οποία επικαλείται το AFP.
Αυτός ο ανταγωνισμός μετατράπηκε πρόσφατα σε κρίση: για περισσότερο από τρία χρόνια, από τον Ιούνιο 2017 μέχρι την επίσημη συμφιλίωση τον Ιανουάριο 2021, η οικονομία του Κατάρ επλήγη από το εμπάργκο που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.
Οι τρεις χώρες κατηγόρησαν την Ντόχα, παρά τις διαψεύσεις της, ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και ότι προσεγγίζει το σιιτικό Ιράν, βασικό περιφερειακό ανταγωνιστή του Ριάντ.
Διαβάστε ακόμα:
Τι ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην 10ωρη απολογία του
Το Qatargate στα «πηγαδάκια» της συνόδου κορυφής
Πώς επηρεάζει τους συσχετισμούς ενόψει εκλογών