Υποσκελίζοντας τον κάβο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με την κατοχύρωση - όπως θέλει η γαλάζια αποτίμηση - κεκτημένων για τα επόμενα στάδια της θεσμικής διερεύνησης των παρακολουθήσεων, η πλειοψηφία βρίσκεται ήδη σε διάταξη μάχης για τη σύγκρουση στην Ολομέλεια που αφορά στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Την ξεκάθαρη διακήρυξη του πρωθυπουργού για ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ταυτόχρονης δέσμευσης να θεραπευθούν οι χρόνιες παθογένειες στην επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΥΠ, θα συμπληρώσει το εξίσου ευκρινές μήνυμα που αναμένεται να εκπεμφθεί από την πλειοψηφία με αποδέκτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να τοποθετηθούν με κρυστάλλινο τρόπο στο ζητούμενο της χρονικής διερεύνησης σε βάθος.
Σε κάθε περίπτωση η γαλάζια τακτική επί το πεδίου… της Ολομέλειας, όπως λένε στο Liberal υψηλόβαθμοι επιτελείς, θα διαπνέεται από το θεσμικό άρωμα που η πλειοψηφία επιμένει ότι περιβάλλει το σύνολο της διαδικασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπενθύμιζε αξιωματούχος, η κυβερνητική παράταξη έχει καταστήσει σαφές ότι οι ενέργειες της, θα προασπίζουν και δεν θα ευτελίζουν «ούτε το θεσμικό χαρακτήρα, ούτε και τη θεσμική ουσία των συνεδριάσεων».
Η αποκωδικοποίηση αυτού του σήματος, όπως εξηγείται στο Liberal από στελέχη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανοίξει αντιθεσμικούς διαδρόμους για υπερβεί τον σκόπελο της αντιπολιτευτικής άρνησης να επεκταθεί το χρονικό αντικείμενο που θα εξεταστεί από την επιτροπή που θα συσταθεί. «Δεν θα επιβάλλουμε τη δική μας προσέγγιση ακυρώνοντας εν τοις πράγμασι το δικαίωμα που η μειοψηφία απέκτησε με τη δική μας πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρουν προς το Liberal, άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση έμπειροι κοινοβουλευτικοί υπογράμμιζαν ότι από τον κατάλογο όσων κληθούν να καταθέσουν θα προσδιοριστεί ουσιαστικά το χρονικό βάθος των ερευνών.
Αντανάκλαση της ίδιας στρατηγικής θεωρείται και η στάση της Κ.Ο. της ΝΔ, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την επικύρωση του αιτήματος της μειοψηφίας, η οποία θα εκφραστεί με το παρών και όχι με την καταψήφιση της. Ως επίδοση αυτών των διαπιστευτηρίων, ερμηνεύονται και η επιλογή των στελεχών που θα απαρτίσουν την ομάδα «κρούσης» σε αυτή τη φάση. Εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι ο βουλευτής της Β1 εκλογικής περιφέρειας,στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν καθαρόαιμες, κεντρώες καταβολές, και θα πλαιισιώνεται από ένα τιμ-γαλάζιων βουλευτών, με «ένσημα» σε ανάλογες διαδικασίες αλλά και με το απαραίτητο νομικό και κοινοβουλευτικό υπόβαθρο.
Στην πρώτη γραμμή μαζί με τον Δημήτρη Καιρίδη θα βρεθούν οι Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης,
Μακάριος Λαζαρίδης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Γιώργος Τσαβδαρίδης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου και Μαρία Κεφάλα. Υψηλόβαθμοι παράγοντες της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών θα σηκώσει το βάρος αυτής της διαδικασίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κλειδώνει και η τελική σύνθεση με την οποία θα εκπροσωπηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή.
Στο μέτωπο της εκκρεμούσας συνεδρίασης της Επιτροπής και Διαφάνειας, την οποία έχουν ζητήσει τα κόμματα από τη μείζονα αλλά και από την ελάσσονα αντιπολίτευση, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.