Στις 16 Αυγούστου 2017, τέσσερις ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και όταν πια δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας είχε διακόψει τις διακοπές του - ουδέποτε μάθαμε πού - και είχε εμφανιστεί στην περιοχή με ελικόπτερο. Οι φωτογραφίες της εποχής τον δείχνουν να γελάει, να χαριεντίζεται με τους επί της υποδοχής και χαμογελαστός να φωτογραφίζεται με τους πυροσβέστες.
Με αφορμή ανάλογη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πεντέλη, ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του μας ενημέρωσε «αγανακτισμένος» πως «τόσα χαμόγελα με φόντο τα καμένα» δεν έχει ξαναδεί.
Πιθανόν επειδή δεν είχε θυμηθεί να πάρει μαζί του έναν καθρέφτη…
Από κοντά και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος του κόμματός του, ο κ. Ηλιόπουλος, άρχισαν να μιλούν για «κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού», για «επικοινωνιακό σόου» και για «selfies με τους κολλητούς».
Αυτό είναι το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ!
Οι άνθρωποι είναι προπαγανδιστές χωρίς ντροπή. Χτίζουν την προπαγάνδα τους πηγαίνοντας συνεχώς by the book. Και το βιβλίο της προπαγάνδας (με τον Γκαίμπελς να έχει εμβαθύνει περισσότερο από όλους) λέει ότι ένα μεγάλο ψέμα είναι ευκολότερο από ό,τι ένα μικρό ψέμα.
Διότι, σου λέει, τι στο καλό, είναι δυνατόν να πει κάποιος ένα τόοοοσο μεγάλο ψέμα; Άρα είναι αλήθεια! Άλλωστε και ο Λένιν έλεγε πως «ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια»…
Ακριβώς έτσι, ακούγοντας τον Τσίπρα να μιλά για χαμόγελα, κάποιος μπορεί να σκεφθεί πως είναι αδύνατον να είχε ο ίδιος κάνει αυτό για το οποίο τώρα διαμαρτύρεται – λες και έχει νόημα ή λες και είναι λογικό ένας ηγέτης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κλαίει σκορπώντας θλίψη και ανασφάλεια.
Το ξέχασε ή είχε τον σκοπό του;
Αλλά ο Γκέμπελς έλεγε επίσης πως «όταν λέμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε για να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα». Και πως η κοινή γνώμη ξεχνά γρήγορα…
Στην προκειμένη περίπτωση, με δεδομένο ότι υπάρχει η φυσιολογική λήθη, το επιδιωκόμενο «αποτέλεσμα» είναι πολύ σημαντικό: Να εμφανίσει ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη ως ανάλγητο μπροστά στην καταστροφή. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές ένα αστείο, ένα χαμόγελο, αλαφραίνει την ψυχή σου και την ψυχή των ανθρώπων γύρω σου.
Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε τις προάλλες να μιλήσει για «χαμόγελα», αν και γνώριζε – δεν μπορεί να το είχε ξεχάσει, απλά πόνταρε στη λήθη – τα ακόλουθα:
-Τον Αύγουστο του 2017, βρισκόταν σε διακοπές, έφθασε στον τόπο της καταστροφής την τέταρτη μέρα, πέρασε από το Μαξίμου για μια σύσκεψη (πάντα την τέταρτη μέρα) και ξανάφυγε για τις διακοπές του, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό τον τόπο αυτών των διακοπών. Χρησιμοποίησε ελικόπτερο – διότι βρισκόταν μακριά – αλλά σήμερα μετράει τα συνοδευτικά αυτοκίνητα του πρωθυπουργού, τα οποία χρησιμοποιούσε και ο ίδιος για τις πιο κοντινές αποστάσεις.
-Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είχε τότε πει πως η καταστροφή ήταν «περιορισμένη» - μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που επί ημέρες κατέκαιγε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι – πως «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης». Δηλαδή, αυτοθαυμαζόταν! Σήμερα, όμως, κατηγορεί για αυτοθαυμασμό τον Μητσοτάκη!
Η… καλύτερη χρονιά της φωτιάς!
-Τον Αύγουστο του 2017, ο κ. Τσίπρας έκανε και συγκρίσεις – δίνοντας όπως πάντα «πειραγμένους» αριθμούς. Είπε τότε ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη». Και από κυβερνητικές διαρροές μαθαίναμε πως «οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών». Αυτό κι’ αν ήταν αυτοθαυμασμός. «Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας – σε μια ακόμη έκρηξη αυτοθαυμασμού.
-Μια ημέρα μετά τα «τσιπρανόμικς» περί 15.000 στρεμμάτων, το Αστεροσκοπείο της Αθήνας ανέβασε την έκταση της καμένης γης στα 27.000 στρέμματα (διπλάσια δηλαδή).
Ως γνωστόν, έναν χρόνο αργότερα – βρισκόμαστε σε θλιβερή επέτειο – ήλθε το Μάτι με τις γνωστές μεταμεσονύκτιες σκηνοθεσίες και τους πάνω από 100 νεκρούς. Μετά την καταστροφή, μετρούσαμε πια τέσσερις αρχηγούς Πυροσβεστικής μέσα σε δύο χρόνια!
Λίγες μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου 2018, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε άρον-άρον το δικό του «Νέο Σχέδιο» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πότε πρόλαβε να φτιάξει «νέο σχέδιο» μέσα στο θανατικό και στην αντάρα; Άγνωστο! Και μάλιστα ενώ είχε παραγγείλει, αμέσως μετά την καταστροφή, τον Ιούλιο δηλαδή, το περίφημο πόρισμα Γκολντάμερ;
Το οποίο πόρισμα Γκολντάμερ παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, ο νόμος τέθηκε σε διαβούλευση τον Μάιο του 2019, αλλά και πάλι δεν πρόλαβαν να τον ψηφίσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2019, που έγιναν οι εκλογές – ενώ παρέτειναν κατά μια εβδομάδα την λειτουργία της (διαλυμένης) Βουλής για να ψηφίσουν τον νέο Ποινικό Κώδικα! Με τον οποίο Ποινικό Κώδικα μετέτρεψαν το βασικό έγκλημα του εμπρησμού από κακούργημα σε πλημμέλημα!
Και αφού δεν πρόλαβαν, μετά κατέθεσαν προς ψήφιση τον νόμο τους τον Νοέμβριο του 2019. Δηλαδή δεν ψήφισαν τον νόμο τους όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση και γύρευαν να τον ψηφίσουν ως… την αντιπολίτευση.
Κι’ όταν άρχισαν πάλι οι φωτιές, φώναζαν γιατί δεν ψηφίσαμε το νόμο τους (που οι ίδιοι δεν ψήφισαν ποτέ) και μας κατηγορούσαν ότι πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα Γκολντάμερ, το οποίο οι ίδιοι δεν έσπευσαν να αξιοποιήσουν μετά τον Φεβρουάριο του 2019 και επί πέντε τουλάχιστον μήνες!
Ψέματα Πορτογαλίας
Εδώ να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια μας ζαλίζει το κεφάλι με την Πορτογαλία και για τις φωτιές.
Στις 10 Αυγούστου του 2021, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας έλεγε:
«Το πόρισμα Γκολντάμερ, βέβαια δεν πήγε εντελώς χαμένο. Μπορεί να μην υιοθετήθηκε τελικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά υιοθετήθηκε και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που επλήγη το ίδιο διάστημα από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και από τον ΟΟΣΑ, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και την 7η Διεθνή Διάσκεψη για τις Δασικές Πυρκαγιές. Ένα πόρισμα που έγινε για εμάς, υιοθετήθηκε από άλλες χώρες και Οργανισμούς, ενώ θάφτηκε από τη δική μας κυβέρνηση».
Δηλαδή εμ δεν το είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος, εμ γύρευε τα ρέστα!
Μετά ο κ. Τσίπρας ξέχασε ότι μόλις δεκαπέντε μέρες νωρίτερα έλεγε πως η Πορτογαλία είχε αξιοποιήσει το πόρισμα Γκολντάμερ και είπε, στην επόμενη συζήτηση στη Βουλή, στις 25 Αυγούστου 2021:
«Ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τα τοπικά σχέδια ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια και τις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί παίρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία των δασών της, διότι και αυτή είχε πληγεί με πυρκαγιές το 2017».
Δηλαδή η Πορτογαλία είχε χρησιμοποιήσει το πόρισμα Γκολντάμερ το 2017, έναν ολόκληρο χρόνο πριν αυτό συνταχθεί!
Και όχι μόνο αυτό!
Ως γνωστόν, το 2017, η Πορτογαλία γνώρισε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Τότε πράγματι έφτιαξε ένα σχέδιο, αλλά από τις πυρκαγιές δεν σώθηκε. Φέτος έζησε – και ζει – τον εφιάλτη ακόμη μεγαλύτερων πυρκαγιών. Και από το 2013 και από το 2017! Ήδη στην Πορτογαλία έχουν κατακαεί 580.000 στρέμματα, υπερδιπλάσια από πέρσι.
Το ίδιο και στην Ισπανία, όπου οι φετινές πυρκαγιές ήταν οι χειρότερες του αιώνα, με σχεδόν 2 εκ. στρέμματα καμένα. Και στην Γαλλία με 400.000 στρέμματα – 5,2 εκ. στρέμματα από την αρχή της χρονιάς. Και στην Ιταλία με σχεδόν 300.000 στρέμματα. Και στην Βρετανία, όπου οι πυρκαγιές πολιόρκησαν το Λονδίνο, καταστρέφοντας πάνω από 40 κτίρια και με την Πυροσβεστική, όπως είπαν, σε μεγαλύτερη δράση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Αλλά όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα στις χώρες αυτές καμιά αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για γεγονότα που είχαν συμβεί και επί των ημερών της.
Και όχι μόνο αυτό!
Κανείς δεν μίλησε για τους νεκρούς του καύσωνα
Αυτές τις μέρες, η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσημα πως πάνω από 1.000 άνθρωποι πέθαναν από τον καύσωνα. Μάλιστα, το πορτογαλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε πως αυτό συμβαίνει επειδή στα παλιά νοσοκομεία και στα παλιά γηροκομεία δεν υπάρχει κλιματισμός. Στον καύσωνα του 2003 (με 2.000 νεκρούς) είχε διαπιστωθεί πως στις δομές χωρίς κλιματισμό οι θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 60%. Παρ’ όλα αυτά, στην Πορτογαλία – πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κλιματισμοί σε νοσοκομεία και γηροκομεία δεν έχουν μπει ακόμη είκοσι χρόνια μετά! Ούτε καν έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητά τους!
Αλλά παρ’ όλα αυτά, δεν είδα πουθενά να αποκαλούν τον Κόστα δολοφόνο! Να του λένε, δηλαδή, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πανδημία «κουβαλάτε στην πλάτη σας τόσους νεκρούς»!
Και στην Ισπανία μόλις προχθές ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως στο πρώτο κύμα του καύσωνα πέθαναν 829 άνθρωποι και στο δεύτερο 1.047!
Ούτε εκεί αποκάλεσε κανένα κόμμα τον Σάντσεθ και τους Podemos δολοφόνους!
Αλλά – θα το επαναλάβω – για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ ισχύει πάντα η απολαυστική περιγραφή του Νόρμαν Μέιλερ:
«Δεν είναι λίγο να είσαι απολύτως ψεύτης. Αν δεν λες ποτέ την αλήθεια, εν δυνάμει είσαι εξίσου ασφαλής με τον τίμιο άνθρωπο που δεν τολμάει ποτέ να πει ψέματα. Όταν σε πληροφορούν πως σήμερα ορκίζεσαι για το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που ομολόγησες χθες, απαντάς: «Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό». Κι' αν μάλιστα έχουν καταγραφεί τα λεγόμενά σου, δηλώνεις ότι πρόκειται για χονδροειδή παρανόηση»…
* Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος