Τα πάθη του ΠΑΣΟΚ και το θολό τοπίο της «κυβέρνησης ηττημένων»
Eurokinissi
Eurokinissi

Τα πάθη του ΠΑΣΟΚ και το θολό τοπίο της «κυβέρνησης ηττημένων»

«Ο Ανδρουλάκης δεν θα τα πάει τόσο άσχημα στις εκλογές», μας είπε ένας εκ των δημοσκόπων. Και εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποκτά υπεραξία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είναι ένας: Ο ΣΥΡΙΖΑ! Όπως πολλοί θα ψηφίσουν ΝΔ ξορκίζοντας την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για τον ίδιο λόγο μετριοπαθείς κεντροαριστεροί θα επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πολιτική ηθική και την αισθητική τους ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αποκρουστικός.

Φυσικά, θα πρέπει και ο Ανδρουλάκης να βοηθήσει εαυτόν και το κόμμα του, να σταματήσει την πελαγοδρόμηση και να αγκιστρωθεί σε μία θέση που θα την προβάλει και θα την επιβάλει ως πρόταγμα των εκλογών.

Γιατί από το δεν θα δουν πρωθυπουργία οι Μητσοτάκης και Τσίπρας από το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο να γίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση, στην συνέχεια να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, και προχθές στο Action δήλωσε ότι η πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να έχει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (κάτι που θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο σε απλή αναλογική (και να είναι πάντα στην εξουσία), απαξιώνοντας παράλληλα τη ΝΔ με τη συγκρότηση εξεταστικής για τις υποκλοπές).

Ώσπου να κατασταλάξει σε μία θέση και να προβάλει συγκεκριμένο διακύβευμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ψηφοφόρος, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα περιδινίζονται και τα στελέχη του στα τηλεοπτικά παράθυρα θα τελούν εν αμηχανία, χωρίς πολιτική αυτοπεποίθηση και συγκροτημένη επιχειρηματολογία.

Και ενώ η ηγεμονική του θέση ακόμη δεν καταυγάζει, ενέσκηψε και ο μοιραίος Παπανδρέου. Είδαν το φως δημοσιεύματα περί συνάντησής του με τον Τσίπρα, και υποσχέσεις του τελευταίου για προώθηση του στην πρωθυπουργία, εικάζοντας ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί σε τέτοια περίπτωση.

Η συνάντηση έγινε. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν απλή κοινωνικής φύσεως παρουσία άλλων, και αν τα διημειφθέντα αποτελούν πραγματικότητα ή δημοσιογραφική φαντασία. Οι κοινωνικές σχέσεις δεν απαγορεύονται, παρότι για την συνύπαρξη ΓΑΠ-Τσίπρα έχει εν μέρει δίκιο η ΝΔ που υπενθυμίζει τα «Ολαντρέου» και τα «Πινοσέτ» με τα οποία τον στόλιζε ο Τσίπρας.

Με την πολιτική αήθεια του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θυμώσει τότε οι πιστοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, εκλαμβάνοντες τους χαρακτηρισμούς ως αδίκους και προσβλητικούς για το κόμμα τους, την ιδεολογία τους και τους ίδιους. Ο ΓΑΠ φαίνεται δεν τους εξέλαβε έτσι, και ως μεγάλη καρδιά συνέχισε να έχει επαφές με το Τσίπρα που κατασκύλευσε το κόμμα του.

Γράφουμε για το «εν μέρει» δίκιο της ΝΔ, γιατί στην ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις των δύο ως τις χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Κατανοητό! Δεν μπορούσε βέβαια να αναφερθεί στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή…

Πάντως σε αντίστοιχη κοινωνική μάζωξη στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη στη γιορτή του το 2019, όπου είχε μαζευτεί το όλον ΠΑΣΟΚ και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη αντήλλαξε μόνο έναν ξερό τυπικό χαιρετισμό με τον Αλέξη: «Γειά σου Φώφη - Γειά σου Αλέξη». Και λίαν προσφάτως στη μάζωξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ο Ανδρουλάκης δεν αντήλλαξε κουβέντα με τον Τσίπρα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα ο Γιώργος απάντησε: «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν»… Δήλωση που κατά την ταπεινή μας γνώμη, και ουχί μόνο, είναι εντελώς ασαφής. Δεν αποτελεί καθαρή διάψευση, ενώ τα δημοσιεύματα ήταν συγκεκριμένα.

Επίσης, δεν τελεί υπό κατηγορία για κάποια συνωμοσία. Η συζήτηση, αν έγινε, ήταν μυστική μεν, αλλά ούτε κάτι παράνομο διέπραξε ούτε αντίθετα στη θέληση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ θα κινείτο-δεν έφταναν τα κουκιά άλλωστε.

Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Ανδρουλάκης αρχικά έδινε την εντύπωση ότι δεν ήταν κάθετα αρνητικός σε σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων. Όταν ο Τσίπρας το απέκλεισε στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρουλάκης που ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, διερωτήθη: «Τότε γιατί την ψήφισε την απλή αναλογική;».

Και έφερνε ως παράδειγμα την κυβέρνηση της Δανίας όπου το πρωτεύσαν δεξιό κόμμα έμεινε εκτός νυμφώνος και κυβέρνηση σχημάτισαν οι ηττημένοι (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Αριστεροί).

Οι διαδοχικές τοποθετήσεις Ανδρουλάκη και η σιβυλλική δήλωση Παπανδρέου, δημιουργούν θολό τοπίο για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Δεν τους καταλογίζουμε κατ' ανάγκην πρόθεση αλλά συμβαίνει εκ του αποτελέσματος. Και δεν ξέρουμε πόσο θετικά θα αποβεί αυτό για το ΠΑΣΟΚ.