Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας» τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Το πρώτο προβλέπει ένα σύστημα που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο. Οι μικρότερες περιφέρειες θα μετατρέπονται σε μονοεδρικές – όπου υποτίθεται ότι οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα κι όχι κόμματα – και στις μεγάλες καθιερώνεται η εκλογή με λίστα, οπότε ο εκάστοτε αρχηγός κόμματος επιλέγει ποιοι θα είναι υποψήφιοι.
Στη δεύτερη περίπτωση, θεσπίζεται κατώτατο όριο στο μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος και κλιμακωτή αύξησή του μέχρι ένα συμφωνημένο ταβάνι, ανά μονάδα και έδρα.
Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με επαναφορά του νόμου Σκανδαλίδη με μπόνους 40 εδρών στον νικητή των εκλογών..
Ταυτόχρονα συζητείται, αν και υπάρχουν αντιδράσεις, η αύξηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, που σήμερα είναι μόλις 3%.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας και φυσικά με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά εξετάζονται διάφορες παράμετροι από το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό θα είναι σε άλλο νομοσχέδιο από εκείνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», συμπλήρωσε ο Στ. Πέτσας.