«Κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό και τότε τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;». Με την αναφορά αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την Παρασκευή το στίγμα της επόμενης ημέρας και την στόχευση της επαναφοράς σε τροχιά του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης. Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν από τα, μετά την πανδημία, βήματα και όχι από την πόλωση και την κόπωση των πολιτών που επιχειρείται να μετατραπεί από την αντιπολίτευσης σε… οργή.
Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στην παρούσα φάση με ορόσημο το Πάσχα. Στις συσκέψεις που γίνονται καταγράφεται η εκτίμηση ότι εύκολα ή δύσκολα μέχρι και τις αρχές Μαΐου ο κορονοϊός θα έχει ελεγχθεί και τα κρούσματα θα έχουν δείξει ρυθμούς υποχώρησης. Παράλληλα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει μειωθεί για να πάρει ανάσα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Με βάση μάλιστα την ανάλυση που κάνουν κυβερνητικά στελέχη μέχρι τα μέσα Μαΐου οι πολίτες θα έχουν αρχίσουν να βλέπουν διαφορά και στην καθημερινότητα τους, προκειμένου όλοι να αισθανθούν σιγά σιγά την αλλαγή σελίδας που θα επιχειρηθεί, όπως καθορίστηκε ήδη από κατά την παρουσίαση του σχεδίου Ελλάδα 2.0.
Για να συμβεί αυτό στο “οπλοστάσιο” βρίσκονται από τη μια πλευρά η σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών και από την άλλη τα τεστ και ο εμβολιασμός με τον αριθμό να αυξάνεται γεωμετρικά σε καθημερινή βάση τον Απρίλιο (αναλόγως πάντα των ποσοτήτων που λαμβάνει η χώρα). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στον Απρίλιο υπολογίζεται να γίνουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια εμβόλια.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν την κυβέρνηση να εξετάζει τη λεγόμενη «επόμενη μέρα», μια και η πολιτική δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν στο τραπέζι "πέφτουν" οι πρώτες σκέψεις για τη μετά κορονοϊό εποχή. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει στο συρτάρι του εισηγήσεις για διενέργεια πρόωρων εκλογών μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κύριος σκοπός του σεναρίου αυτού, το «κάψιμο» της απλής αναλογικής και η πολιτική εξαργύρωση της εξόδου από την κρίση της πανδημίας.
Παρότι μικροκομματικά η εισήγηση αυτή θα μπορούσε να βρει έδαφος και να υιοθετηθεί, συντονισμένες όμως πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν για το αντίθετο. Πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη επισημαίνει ότι μετά το Πάσχα το τοπίο θα είναι διαφορετικό στη χώρα. Η πανδημία θα έχει ελεγχθεί σε σημαντικό βαθμό και η κυβέρνηση θα θελήσει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Κάτι που εκ των πραγμάτων πήγε πίσω εξαιτίας του ιού.
«Η κίνηση αυτή ουσιαστικά θα καθορίσει και τον πολιτικό ορίζοντα» επιμένει με νόημα η ίδια πηγή, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το αφήγημα των πρόωρων εκλογών. Μόλις η κυβέρνηση λοιπόν μπει ξανά στο δρόμο της εφαρμογής του προεκλογικού της προγράμματος τότε θα αρχίσει και η αποστολή του μηνύματος προς τους πολίτες από το Μέγαρο Μαξίμου που θα ισοδυναμεί με το δίλημμα των επερχόμενες εκλογών στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Από τη μία η υλοποίηση των εξαγγελιών και από την άλλη «η επιστροφή στο δεύτερη φορά Αριστερά που θα είναι αλλιώς».
Μέχρι τότε πάντως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τουλάχιστον δύο δύσκολους μήνες, με την πανδημία να συνεχίζεται και τις αναπόφευκτες οικονομικές συνέπειες να προκαλούν προκαλέσει πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση η «οργή» των πολιτών, όπως επιχειρείται να χαρακτηριστεί η κόπωση από την παρατεταμένη χρήση περιοριστικών μέτρων και η αβεβαιότητα για κάθε νοικοκυριό, εκτιμάται πως θα δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία που προκύπτει από τη στήριξη της οικονομίας μέσω ενός κολοσσιαίου προγράμματος που θα τεθεί σε εφαρμογή από την επομένη της έγκρισής του από την Ε.Ε.
Ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες και ψηφίστηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις μιας μερίδας που εκφράζεται μέσω συνδικάτων, συντεχνιών και κομματικών μηχανισμών που αρνούνται να χάσουν τη βολή ετών και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες επιθυμούν ακριβώς τη στροφή προς την ανάπτυξη και την αλλαγή νοοτροπίας γυρνώντας την πλάτη σε κομματικές και μικροπολιτικές λογικές που επιθυμούν την επιστροφή σε λογικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.